Milićević doneo srpske bukvare u Knin: "Da deca ne zaborave lepote srpskog jezika i da budu svesna svoje kulture, tradicije, identiteta"

28.08.2023

17:56

0

Milićević je ispunio obećanje koje je dao na Vidovdanskom saboru dijaspore kada je poručio da će rešiti sve birokratske prepreke koje je Hrvatska postavila za unošenje srpskih udžbenika

Milićević doneo srpske bukvare u Knin: "Da deca ne zaborave lepote srpskog jezika i da budu svesna svoje kulture, tradicije, identiteta"
Milićević doneo bukvare u Knin - Copyright Tanjug/Kabinet ministra za dijasporom/Rade Begović

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević, danas je u manastiru Krupa kod Knina uručio 300 ćiriličnih bukvara mališanima koji u Dalmaciji pohađaju nastavu u dopunskim srpskim školama i pravoslavnu veronauku.

Milićević je ispunio obećanje koje je dao na Vidovdanskom saboru dijaspore kada je poručio da će rešiti sve birokratske prepreke, koje je Hrvatska postavila za unošenje srpskih udžbenika, i da će omogućiti srpskoj deci u Dalmaciji i Lici da uče na svom jeziku i ćiriličnom pismu.

Tanjug/Kabinet ministra za dijasporom/Rade Begović
 

Milićević se zahvalio vladiki dalmatinskom Nikodimu koji ih je ugostio u manastiru Krupa i omogućio da bukvare predaju načelniku opštine Biskupija Milanu Đurđeviću i drugim predstavnicima Srba u dalmatinskim opštinama - od Knina do Obrovca.

Oni će dalje ove knjige distribuirati svim mališanima kojima je to potrebno, navodi se u saopštenju Kabineta ministra.

Tanjug/Kabinet ministra za dijasporom/Rade Begović
 

- Manastir je često stradao u raznim najezdama. Ali je uvek obnavljan i uvek se izdizao na ponos našeg roda. Baš kao i što je naš narod uvek stradao na ovim prostorima, ali nikada ga niko nije mogao iskoreniti niti ga je ijedna oluja mogla oduvati - rekao je Milićević.

On je okupljenom narodu poručio da su i sami svedoci stradanja i progona, ali ih je ljubav prema rodnoj grudi uvek vraćala na ognjišta podno Velebita i Dinare.

Tanjug/Kabinet ministra za dijasporom/Rade Begović
 

- Znam i da svi oni koji danas nisu ovde, a poslednjih 30-ak godina žive rasuti od Batajnice i Apatina, do Ciriha i Čikaga, u svom srcu nose Krupu, nose svoju Liku i Dalmaciju i nikad im to niko neće moći oduzeti. Ni njima, ni njihovim potomcima. A mi, kao oni koji su u Vladi Srbije zaduženi za naš narod u regionu i dijaspori, kao i cela naša Vlada, a posebno predsednik Srbije Aleksandar Vučić, činimo i učinićemo sve da vam pomognemo i da vam pokažemo da niste sami i da vaša ljubav prema svom narodu i svojoj matici nije jednosmerna niti uzaludna - istakao je Milićević.

Ministar je podsetio da su u manastiru Krupa boravili i živeli velikani naše književnosti, Gerasim Zelić, Dositej Obradović i Simo Matavulj.

Tanjug/Kabinet ministra za dijasporom/Rade Begović
 

- Svi oni, ali i drugi istaknuti Srbi, ovde su donosili brojne knjige i tako obogatili manastirsku riznicu. Simo Matavulj čak je zapisao kako je baš ovde u Krupi "naučio skrivene ljepote srpskog jezika". Zato i mi moramo da pomognemo našoj deci koja danas žive ovde u Dalmaciji, Lici i širom Hrvatske da ne zaborave lepote srpskog jezika, da uvek budu svesni svoje kulture, tradicije, svog identiteta. Bukvare i lektire koje smo danas doneli da doniramo srpskim dopunskim školama, ovih ukupno 300 knjiga, doneli smo upravo s tim ciljem - istakao je on.

Ministar je naglasio da Srbi žele da zajedno grade mostove prijateljstva i razumevanja među svim zajednicama u Dalmaciji i širom Hrvatske.

- Naša vera nas uči toleranciji, ljubavi prema bližnjima i miru, i to su vrednosti koje želimo negovati. Naša ruka je pružena, očekujemo to i od svih drugih - zaključio Milićević.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike