Ministar Vučević: Pozicija Srbije na međunarodnoj sceni složena i izazovna

22.08.2023

22:05

0

"Srbija ostaje posvećena evropskom putu, ali i očuvanju tradicionalnih prijateljstava i očuvanju regionalnog mira i stabilnosti jer je to preduslov napretka svih naroda koji žive na ovom prostoru" - rekao je Vučević

Ministar Vučević: Pozicija Srbije na međunarodnoj sceni složena i izazovna
Miloš Vučević - Copyright TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je pozicija Srbije složena i izazovna, ali čvrsta u pogledu slobodarske i nezavisne politike

- Politika Srbije je da čuva mir i stabilnost u regionu. Od nas ne preti opasnost nikome. Mi priznajemo teritorijalni suverenitet i integritet svih međunarodno priznatih država. I priznajemo i njihove narode, jezike, zastave i sve atribute njihove državnosti. Srbija ostaje posvećena evropskom putu, ali i očuvanju tradicionalnih prijateljstava i očuvanju regionalnog mira i stabilnosti jer je to preduslov napretka svih naroda koji žive na ovom prostoru - rekao je Vučević za Tanjug komentaršući sastanak lidera Zapadnog Balkana u Atini, kojem su prisustvovali i predstavnici EU kao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Dodao je da je u Atini bilo dosta bilateralnih sastanaka i da se razgovaralo i o bezbednosnim, ekonomskim i energetskim izazovima, kao i o odnosu Ukrajine i Grčke prema priznanju tzv. Kosova.

- Premijer (Grčke Kirijakos) Micotakis je potvrdio predsedniku (Aleksnadru) Vučiću da Grčka neće promeniti svoju politiku u odnosu na KiM, odnosno teritorijalni integritet Srbije - naveo je Vučević.

Dodao je da su Grci dobro organizovali sastanak i da nisu koristili oznake Srbija ili Kosovo, već Beograd i Priština.

- Naravno, i susret sa Volodimirom Zelenskim je bila prilika da Srbija istakne da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, polazeći od fundamentalnog prava koje pripada svim državama, pa tako i Srbiji, o nepovredivosti granica - istakao je Vučević.

Naglasio je i da je Zelenski potvrdio stav Ukrajine da neće donositi odluke koje će narušiti teritorijalni integritet Srbije.

Instagram printscreen/ buducnostsrbije
 

- Ukrajina nikada nije učinila ništa loše prema Srbiji. Nije učestvovala u agresiji 1999. godine na Saveznu Republiku Jugoslaviju i nije priznala nezavisnost Kosova. Kao što ni Srbija nije uradila ništa protiv Ukrajine. I to se mora poštovati - rekao je Vučević.

Istakao je da su poruke iz Atine za Srbiju veoma značajne i da je to uspeh srpske diplomatije i rezultat dobre politike predsednika Vučića.

Naglasio je da je i sastanak Vučića i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u Budimpešti takođe veoma značajan, jer je Turska u najmanju ruku regionalna sila i država koja ima značajan uticaj u svim balkanskim zemljama.

- Srbija ima nacionalni interes da ima dobre odnose sa Turskom. I mislim da je dobra stvar za Srbiju što je na izborima pobedio Erdogan, koliko god da se mimoilazimo po pitanju KiM, ali je on jedan čovek koji uliva sigurnost da će Turska voditi, kada smo mi u pitanju, uravnoteženu politiku - ocenio je Vučević.

Printscreen/Instagram/milosvucevic_odbrana
 

Vučević je dodao da je na sastanku u Budimpešti potvrđeno i "istorijsko prijateljstvo" Srbije i Mađarske.

- Mi nismo svesni koliko je to uspeh Srbije. Mi smo preokrenuli u potpunosti situaciju sa severnim susedom. Istorijski smo imali veoma teške periode sa Mađarskom. Ogrešili se i jedni i drugi i jedni drugima učinili ne lepe stvari. Danas smo dobili da je mađarska gotovo najbolji saradnik Srbije - rekao je Vučević i naglasio da dolazi iz Novog Sada i da je pre 20 ili 30 godina ovakav odnos dve zemlje bio gotovo nezamisliv.

Istakao je da je najveće zasluga na tome pripadaju predsedniku Vučiću i premijeru Mađarske Viktoru Orbanu.

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike