Imaću sastanak sa Zelenskim u četiri oka: Predsednik Srbije se obratio iz Atine

21.08.2023

17:19

0

Autor: Ekipa 24sedam

Predsednik se sastao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen

Imaću sastanak sa Zelenskim u četiri oka: Predsednik Srbije se obratio iz Atine
Copyright Tanjug/Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u jednodnevnu posetu Grčkoj gde učestvuje na neformalnoj večeri koju za lidere Zapadnog Balkana i predstavnike Evropske unije priređuje predsednik Vlade Republike Grčke Kirjakos Micotakis.

Iz Atine se obratio predsednik Srbije koji je primetio da je čudan format sastanka u Atini.

- Pozvano je pet zemalja sa Zapadnog Balkana, ali kako ko i na koji način... Zbog njihovih bilateralnih odnosa, neki iz čudnih razloga nisu dobili poziv, a pozvana je Priština iako Grčka nije priznala nezavisnost i Kurti će imati bilateralan sastanak sa grčkim premijerom. Pozvani su Hrvati, Bugari, Rumuni, a Mađari naravno nisu, dolazi i Volodimir Zelenski i zbog njegove bezbednosti nismo mogli da govorimo ko je sve pozvan i predsednica Moldavije. Biće interesantno na večeri. Razgovori sa Ursulom fon der Lajen su bili dobri, ozbiljni, odgovorni, ne uvek laki, govorili smo i o projektima, zamolio sam da pomogne oko ubrzavanja izgradnje brze pruge do Niša... O svim važnim političkim pitanjima i uskoro očekujem u Beogradu posrednika za dijalog, Miroslava Lajčaka. Razgovarali smo i o drugim temama, kao što je odnos prema Rusiji, sve su to bile teme na stolu, ali bio je korektan razgovor - rekao je Vučić u obraćanju.

On je obavestio da će, na zahtev ukrajinskog predsednika imati bilateralan sastanak sa Volodimirom Zelenskim u četiri oka sutra ujutru.

- Razgovaraćemo o svemu što se dešavalo u poslednje vreme. Verujem da će biti otvoren i dobar razgovor. Naše je da se borimo za evropsku budućnost Srbije, ali da ne odustajemo od nacionalnih i državnih interesa, što će u narednom periodu biti sve teže - rekao je Vučić.

Tanjug/Printscreen
 

On je najavio da će se uskoro obratiti građanima.

- Neskriveno ću da govorim našoj javnosti, a želim da vodimo samostalnu politiku. I kada dođu teška vremena, reću ću to neskriveno narodu. Želim da vodimo nezavisnu, odgovornu politiku. Inače, ne bismo imali nijedan problem. Da budem potrčko kao mnogi u Evropi, i da radim šta mi drugi naređuju, neću, a tada ne bismo imali mnogo problema. Da se odreknemo 60 odsto čovečanstva da vam budu prijatelji da biste nekome služili, pitanje je izbora. Da li hoćete da služite nekom drugom, ili svom narodu. Ja sam izabrao ovo što mislim da je u interesu naroda, istakao je Vučić, naglasivši da je takvu politiku teško i mnogo većim i moćnijim zemljama da vode. A neki mali Vučić iz male Srbije izabrao put slobode, put nezavisnosti. Pred svaki ovakav sastanak kažem tebe osuđuju zbog neuvođenja sankcija, ali tvoje je da se boriš za svoj narod, za najmanju štetu po svoj narod. Toliko pričaju gluposti ovde, a ne znaju ništa ni o čemu. Osim da podilaze svakom nalogu iz inostranstva, jer brinu samo o svom donjem delu leđa. A moj posao je da brinem o građanima i to ću raditi i večeras. Jedino mi ovde nismo uveli sankcije Rusiji. Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, nadamo se da će i oni naš - istakao je Vučić.

Osim što imate licemerje u celom svetu, borite se sa licemerjem i u svojoj zemlji. Obraduju se, kažu to je protiv Vučića.

- Pa nije protiv mene, nego protiv Srbije. Moj posao je da idem trnovitim i težim putem, zajedno sa ljudima iz Vlade rbije, da bi narod išao lakšim. Sigurno neću da mene hvale, pa narod da dobije po leđima - istakao je Vučić.

On je naglasio da je najlakše voditi "laku politiku", slušati druge i stavljati svoj potpis na tuđe pečate, to smo imali od 2000. do 2012. i videli smo kako se završilo.

- Ja se borim za nezavisnu Srbiju koja zna da iznosi svoje stavove - zaključio je Vučić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike