Skandal na Sarajevo film festivalu: Potomcima vojnika Hitlerove Handžar divizije smeta film o spasavanju savezničkih pilota!?

17.08.2023

12:57

0

Najnoviji primer istorijskog revizionizma koji nam servira Sarajevo najbolje oslikava narodna poslovica koja kaže: "Na vuka vika, a lisice meso jedu"

Skandal na Sarajevo film festivalu: Potomcima vojnika Hitlerove Handžar divizije smeta film o spasavanju savezničkih pilota!?
Copyright Profimedi/Promo/Contrast Studios/Wikipedia

(Ne)prikazivanje filma "Heroji Halijarda" Radoša Bajića glavna je tema medija u regionu. 

Naime, na ovogodišnjem izdanju Cinelink dana filmske industrije u sklopu Sarajevo film festivala predstavljen je i novi projekat koji u Srbiji priprema Radoš Bajić, što je izazvalo histeriju bošnjačkih "elita", ali i dežurnih autošovinista kakav je Dragan Bursać.

Iz SFF-a su istakli da je u okviru biznis prezentacije kompanije Telekom Srbije na poslovnom forumu festivala najavljen, između njihovih ostalih novih projekata, i film koji je još uvek u postprodukciji - "Heroji Halijarda", te da isti na festivali nije prikazan, ali to nije sprečilo gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić da neprikazan film nazove revizionističkim projektom koji narušava dostojanstvo glavnog grada BiH.

- Zato je važno da organizatori festivala preuzmu odgovornost za ovakve pokušaje revizionizma i narušavanja dostojanstva grada koji jeste uvek bio otvoren za druge, ali dobronamerne, i naći ćemo načina da se suprotstavimo nedobronamernima - izjavila je Karićeva, i uslovila ostavkama svaku buduću podršku Grada sarajevskom festivalu.

Organizatori su se, pod pritiskom javnosti, "priključili" sramnoj kampanji i za sve okrivili koga drugog nego Telekom Srbije.

- Jasno je da je ovim podmetnutim revizionističkim sadržajem poslovno poverenje narušeno. Prihvatamo odgovornost zbog ovog neprimerenog sadržaja i razumemo negativne komentare javnosti - naveli su iz SFF-a.

Zamena teza -  kako esesovci postaju "ispravni", a oni koju su spasavali saveznike "hitlerovci" 

Nije dugo trebalo da se oglasi i kolumnista mnogih autošovinističkih glasila u Srbiji i ljubimac bošnjačke štampe Dragan Bursać. 

Čovek koji je svojevremeno srpsku zastavu poredio sa nacističkom, "zakukao" je nad "kontaminiranim" Sarajevom, koje je dopustilo da "četnici defiluju" crvenim tepihom.

- Ljudi, jeste li vi normalni??? Dopustili ste prezentaciju četničke serije i filma na Sarajevo film festivalu. Za one koji ne znaju, "Heroji Halijarda" je četnička drama Radoša Bajića. Hoću da verujem kako je ovo neistina - zavapio je Bursać na društvenim mrežama.

Printscreen/Youtube/BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine
Dragan Bursać

 

Nešto kasnije on je nastavio "kuknjavu" u svom prepoznatiljivom stilu na separatističko/autošovinističkom glasilu autonomoja.info, gde je plasirao bolesnu tezu u kojoj Bajića poredi ni manje ni više nego sa "Hitlerovom rediteljem Leni Rifenštal". 

- Za očekivati je da se ovakve nakaradne umotvorine prikazuju u Istočnom Sarajevu, Čačku, Kalinoviku ili Valjevu. Ali reč je o Sarajevu – gradu heroju koji je bio pod opsadom celi rat - koje se borilo i pobedilo četnike i kojeg su četnici, u ime četničke ideologije, ubijali zajedno sa stanovnicima grada heroja. Rane ne treba načinjati, dovoljno je kazati da je u ime ideologije četništva ubijeno 1.601 sarajevsko dete. Malo li je?

I onda, danas, u 2023. imamo situaciju da četnici, ali najbukvalnije četnici, ulaze “sazad“ na Festival koji se diči svojim antifašističkim kosmopolitizmom. Zamislite situaciju da se u današnjem Aušvicu prikazuju filmovi Hitlerove rediteljke Leni Rifenštal?!

Nagrađivan od strane društva koje su osnovali nacisti!

Zanimljivo je i to da je Dragan Bursać dobitnik nagrade nemačkog Društva za Jugoistočnu Evropu, za 2021. godinu.

Posebno interesanto u ovoj činjenici je to da je društvo koje dodeljuje pomenutu nagradu (Sudosteuropa-Gesellschaft)  osnovao 1952. godine Fric Valjavec, član nacističke partije, blizak saradnik Karla Haushofera, nacističkog ideologa i mentora drugog čoveka Trećeg rajha Rudolfa Hesa.

 

Namerno zaboravljajući da piše o gradu iz kog je proterano 120.000 Srba - te da sarajevski kosmopolitizam ne postoji, Bursać isitče da mu pored neprikazanog filma smetaju i pojedini filmski radnici iz Srbije koji su se našli na festivalu. 

- Najmanji vam je problem bilo četničanje na prezentaciji filma i serije, jer je vama na Festivalu bio i Aleksandar Protić Prota, tekstopisac neočetničkog "Beogradskog sindikata", otvoreni ljotićevac i čovek koji je u ime ove grupe dobio odlikovanje od pokojnog, a notornog Amfilohija Radovića. Da, da, možda niste znali, poštovani organizatori SFF-a, ali eto, on je recimo predstavio seriju "Poseta" baš kod vas na festivalu sa istim sponzorom kao i četničanje o Halijardu... - ističe Bursać. 

Činjenice o četničkoj akciji spasavanja savezničkih pilota

Operacija "Vazdušni most", poznata i kao operacija "Halijard", najveća akcija spasavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu, izvedena je u Srbiji. Spasavanje savezničkih pilota izvedeno je od strane avijacije SAD u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u otadžbini generala Dragoljuba Mihailovića. Četnici su na taj način spasli više od 500 savezničkih pilota koje su Nemci oborili iznad Jugoslavije. Najveći broj pilota je evakuisan sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani 1944. godine. U američkim vojnim krugovima ova spasilačka misija poznata je kao "Operation Halyard".

Operacija "Vazdušni most" smatra se za jednu od najuspešnijih spasilačkih misija iza neprijateljski linija u istoriji ratova.

Wikipedia
Grupa četnika iz obezbeđenja aerodroma, ispred aviona C-47, pre ukrcavanja američkih avijatičara

Prva SS divizija koja nije bila germanskog porekla

Najnoviji primer istorijskog revizionizma koji nam servira Sarajevo najbolje oslikava narodna poslovica koja kaže: "Na vuka vika, a lisice meso jedu".

Naime, današnja "bošnjačka klika", koja vazda "mantra" o svom antifašizmu i velikosrpskom fažizmu, svesno beži od činjenica koje govore da su najodaniji Hitlerovi saveznici bili upravo njihovi preci. 

Početkom 1941. godine, nacistička Nemačka je razvila plan kako bi pridobila podršku miliona muslimanskih sledbenika za svoj projekat "nove Evrope". U Bosni, odziv lokalnih muslimana je nadmašio očekivanja. Veliki broj muslimanskih mladića se dobrovoljno prijavio da služi u novoosnovanoj 13. SS diviziji "Handžar", koja je bila prva nacistička divizija koja nije bila germanskog porekla. Ova divizija je privukla preko 21.000 dobrovoljaca do kraja 1943. godine. Takođe, dodatnih četiri-pet hiljada muslimana se pridružilo SS policiji koju je u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj organizovao Konstantin Kamerhofer, Himlerov poverenik.

Oko 25.000 muslimanskih dobrovoljaca je nosilo nemačke uniforme sve do leta 1944. godine. Takođe, znatan broj muslimana se priključio oružanim snagama NDH i lokalnim milicijama koje su sarađivale sa nacistima. Važno je napomenuti da je veći broj muslimana ostao lojalan nacističkom režimu, čak i do kasne 1944. godine, kada su masovno počeli da prelaze na stranu partizana.

Bosanskohercegovački muslimani su tokom prelomne faze Drugog svetskog rata uspostavili sebi reputaciju najzagriženijih nacističkih kolaboracionista u okupiranoj Evropi

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike