Kurti hoće medijski mrak na severu Kosova! Pakleni plan prištinske Vlade!

12.08.2023

14:18

0

Takozvani premijer lažne države "Kosovo", Aljbin Kurti, osim što već dva meseca blokira transport hrane, lekova i medicinske opreme iz centralne Srbije, odlučio je da Srbe na severu Kosova i Metohije ostavi i bez telefona, televizije i interneta, ukidanjem signala MTS-a.

Kurti hoće medijski mrak na severu Kosova! Pakleni plan prištinske Vlade!
Copyright Tanjug/Dopisnik KiM

Po istom principu po kojem je pokušao da zabrani rad opozicionog medija Klan Kosova, s obrazloženjem da u registracionom listu te televizije piše "Peć, Republika Srbija", odlučio je da poništi sertifikat o registraciji kompanije MTS d. o. o., jer se u njemu kao sedište kompanije navodi "Kosovska Mitrovica, Republika Srbija".

Vladimir Lučić, generalno direktor "Telekom Srbija", objasnio je da je ovakva Kurtijeva odluka veliki apsurd.

- Kompaniji "Telekom Srbija" neće biti ukinut signal na području Kosova i Metohije, niti mi planiramo dobrovoljno da ga ukinemo. MTS d. o. o. sada na raspolaganju ima dva pravna leka. Prvi je da u roku od 30 dana podnesemo žalbu instituciji koja nam je poništila registraciju, a drugi pravni lek je da od suda u Prištini tražimo privremenu meru suspenzije do sudskog spora. U rešavanju ovog problema oslanjamo se i na pomoć međunarodne zajednice - rekao je Lučić.

Tanjug/Dopisnik KiM
 

Kako ističe, o kršenju sporazuma obavestili su Brisel, ali i strane ambasade u Beogradu i Prištini.

- To je jedan višestruki apsurd koji bi ozbiljno ugrozio Briselski sporazum, koji onda faktički ne bi postojao, ali mnogo bitnije od svega, potpuno bi odsekao jednu populaciju od mogućnosti da imaju dobru komunikaciju sa ostatkom Srbije, pristup televizijama i dobrom internetu. Srpska populacija od 30 hiljada domaćinstava bila bi odsečena od telekomunikacija i to bi imalo katastrofalne posledice. Ujedno, to bi bila i katastrofalna poruka svim Srbima da nisu dobrodošli. Gašenje MTS-a donelo bi nenadoknadive posledice po opstanak populacije Srba na KiM. Nadam se da će međunarodna zajednica reagovati i da će njen pritisak biti važan faktor u tome da se naša žalba prihvati - podvlači Lučić.

Lučić kaže da Kurtijeva administracija vrši veliki pritisak na ovu kompaniju u poslednjih godinu dana.

Tanjug/Rade Prelić
 

 

- O tome smo više puta obaveštavali, pre svega američku ambasadu u Prištini, a poznato je i da su pre dva i po meseca probali da ugase televiziju Klan Kosova, najveći opozicioni medij, pod istim razlogom - pronašli su da u registracionom listu piše "Peć, Republika Srbija". Onda se podigla međunarodna zajednica, imali su demonstracije, pa da bi skrenuli pritisak sa tog slučaja, kažu da su ponovo ispitali sve registre i u novom talasu obavestili 15 firmi da ih gase, među kojima smo i mi - objašnjava Lučić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Informer.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike