Porodica uhapšenog Momira Pantića: Vukla ga je želja za rodnom grudom, na istok KiM

07.08.2023

07:42

0

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor i Žarku Zariću iz Ljubožde, takođe optuženom za navodni ratni zločin u opštini Istok

Porodica uhapšenog Momira Pantića: Vukla ga je želja za rodnom grudom, na istok KiM
Copyright Kosovo onlajn

Želja za rodnim krajem i mestom gde je rođen i gde je živeo vukla je često i njega da obiđe svoju rodnu grudu i imanje. Da se osećao krivim za bilo šta, sasvim sigurno ne bi dolazio na svoje Kosovo i Metohiju.

Ovako, za "Novosti", o svom Momiru Pantiću, raseljenom iz Istoka, a uhapšenom u petak posle podne za navodni ratni zločin na KiM, kome je Osnovni sud u Prištini odredio jednomesečni pritvor, govori njegova porodica.

- Često je znao da dođe na Kosmet i da se javi da je na svom imanju, ali smo u petak iz medija čuli vest o njegovom hapšenju na administrativnom prelazu Merdare. Od raseljeništva 1999. godine odlazio je bezbroj puta, jer je bio i u Komisiji za nestala lica - kažu članovi porodice Pantić, dok ga prijatelji i poznanici opisuju kao poštenu i pravednu osobu, ali i da je sam bio često na meti nepravdi, što, kako ukazuju, pokazuje i ovo hapšenje.

Prebačeni nadomak Podujeva?

Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", Pantić i Zarić su sprovedeni u zatvor visokog rizika u Grdovcu kod Podujeva, gde se već nalaze brojni nepravedno optuženi ali i osuđeni Srbi, od kojih su neki neosnovano dugo u pritvoru, dok je drugima "ekspresno" presuđeno takođe za navodni ratni zločin. Prema tvrdnjama upućenih u pomenute sudske procese protiv Srba, uglavnom stoji uzurpacija ili namera da im se oduzme imovina, odnosno da se u krajnjem slučaju proteraju sa Kosova i Metohije.

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor i Žarku Zariću iz Ljubožde kod Istoka, takođe optuženom za navodni ratni zločin u opštini Istok tokom rata na Kosovu i Metohiji 1998, odnosno 1999. godine.

Kosovo onlajn
 

 

- Da je osećao bilo kakvu krivicu ili strah od moguće osvete Albanaca, Žarko se savim sigurno ne bi vraćao iz raseljeništva u svoj kraj, niti bi hrabrio ostale povratnike da istraju u povratku - kažu nam o Zariću povratnici iz ovog metohijskog sela, i napominju da upravo to što je želeo da bude svoj na svome može biti njegova najveća "krivica".

Povratnici u Ljuboždi kod Istoka za "Novosti" kažu da je Zarić najzaslužniji za povratak i da su u obnovi još dve srpske kuće, a ukupno 17.

Branioci Pantića i Zarića, Nebojša Vlajić i Dejan Vasić, najavljuju podnošenje žalbe Apelacionom sudu Kosova i ističu da je, uprkos njihovom predlaganju drugih alternativnih mera, sud odredio meru pritvora zbog mogućeg bekstva.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike