Srbija u potpunosti poštuje Povelju UN i ne bira da li joj odgovara ili ne! Vučić se obratio iz Banjaluke

04.08.2023

13:50

0

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik svečano je dočekao predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske gde su imali zajednički sastanak, a nakon toga obratili su se medijima.

Srbija u potpunosti poštuje Povelju UN i ne bira da li joj odgovara ili ne! Vučić se obratio iz Banjaluke
Copyright TANJUG/FOTO SRNA/BORISLAV ZDRINJA

Ispred zgrade Vlade Srpske bila je postavljena počasna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske .

 
Foto: TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ nr
 

Danas je potpisan Memorandum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje dva memorijalna centra posvećena Jasenovačkim žrtvama Gradina i Beograd.

 

 

 

Pristunim predstavnicima Paralmenata i novinarima obratio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Želim da se zahvalim rukovodstvu Republike Srpske na veoma srdačnom i posebnom dočeku. Republika Srbija u potpunosti poštuje povelju UN i ne bira da li joj odgovara ili ne odgovara. Poštujemo principe nacionalnog prava. Srbija je poštovala, poštuje i poštovaće Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet BiH, ali i integritet dva entiteta unutar BiH. Mi smatramo da je veoma važno i smatramo da bi BiH trebalo na isti način poštuje teritorijalni integritet Republike Srbije. To nije bio slučaj u glasanju pri Savetu Evrope - rekao je Vučić.

Tanjug printscreen
 
 
 

Predsednik Srbije govorio je i o saradnji sa Republikom Srpskom, ali i o Američkim sankcijama pojedincima iz Srpske.

- Što se tiče naših odnosa, oni su sve bolji i bolji. Mi smo razgovarali juče u manastiru Osovica i posle toga smo obišli Srbac, govorili smo o svim teškim temama, o situaciji u kojoj se nalazi ceo region, o situaciji u kojoj se nalazi Srbija, Republika Srpska, pričali smo o dešavanjima na Kosovu i Metohiji. Predsednik Dodik i njegovi ljudi su govorili o svojim problemima. Naravno, govorili smo i o sankcijama. Republika Srbija smatra da politika sankcija uvek proizvodi pogrešne efekte, sankcije rukovodstvu Republike Srpske smatramo neprimerenim i nezasluženim, i u skladu sa tim Republika Srbija odnosiće se prema sankcionisanim osobama kao da sankcije ne postoje. Za nas sankcije ne postoje, nećemo ih podržavati ni priznati. To je za nas jedina moguća odluka, pravična, časna, ali teška odluka. Zbog toga će biti indirektnih posledica, u to nema sumnje - pojasnio je predsednik Srbije.

Tanjug printscreen
 

 

Vučić je govorio i o dogovrima sa Republikom Srpskom.

- Dogovrili smo nacrt dva Parlamenta i to će u Beogradu biti potpisano. Memorandum o saradnji za izgradnju dva memorijalna centra za sećanje na žrtve Jasenovca je potpisan, i to je jako bitno. Mi do skora u Beogradu nismo imali ulicu posvećenu žrtvama Jasenovca. Imali smo raznorazne besmislene ulice, ali to pokazuje da su se pojedinci stideli porekla, ali ta vremena su prošla. Republika Srbija je spremna da pruži novčanu pomoć i unutar Republike Srpske, ali i van okvira, tačnije Federaciji. Onoliko koliko možemo mi ćemo da pomognemo. Ja želim da vam kažem da smo mi dali sve dozvole za otvaranje Konzulata u Novom Pazaru. Hoćete li da otvorite Konzulat BiH u Nišu? Kraljevu? Evo za dan ćemo vam to obezbediti, nemamo nikakav problem sa tim.  Nama bilo šta da dođe iz Sarajeva nama ništa nije neprijateljsko. Voleo bih da tako bude i obrnuto. Još jednom hvala svima na gostoprimstvu. U oktobru ćemo zakazati savet u Srbiji. Večeras, pretpostavljam da će biti nevreme, pa ko bude izdržao neka ostane u Prijedoru- zaključio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je na kraju obraćanja odgovarao na pitanja novinara.

- Mile otvori autoput i ja sam srećan i zadovoljan. Gledam kako ide dole do Neretve i srećan sam zbog toga. Ne razumem onda ove iz Sarajeva kada kažu "Vučićevi su smešni", a onda ja krenem o brojkama i onda im ispadam psihopata. Imam nesnosne bolove zato što imam problem sa nervom, a ne što sam lud ili kreten kako bi neki drugi da me predstave. Kao što smo mi uvek krivi na Kosovu i Metohiji. Sedmoro ranjenih Srba, proteruju nam ljude odozdo i onda kažu "Srbi su krivi". To je neki mentalitet da se dodvore nekome. Kako vas bre nije sramota da izmišljate više. Ne mrzi vas da nastavljate sa tim izmišljotinama. Što pravite neprijatelja tamo gde ga nema. Šta je problem? Rekli smo da ćemo poštovati teritorijalni integritet BiH - objasnio je Vučić.

Predsednik Srbije odgovorio je na pitanje novinara N1.

- Ja sam veoma pažljivo slušao šta govori predsednik Dodik. Dogovorili smo se da o određenim stvarima govorimo javno, a o drugim ne. Kada je reč o saradnji sa ljudima iz Srajeva, pa nemamo mi problem. Zašto bi imali problem da imamo sa radnju sa njima? Nećemo da pravimo situaciju lošijom nego što jeste, a to da glumatam ko će kome jače da stegne ruku, pa sit sam toga. Spremni smo uvek da razgovaramo sa svima, i još jednom na kraju ću da se zahvalim svima u Republici Srpskoj i vama predsedniče Dodik na sjajnom gostoprimstvu, a kod nas u Beograd svi su dobrodošli. Mi smo uvek spremni za saradnju - zaključio je predsednik Aleksandar Vučić.

Prisutnima se obratio i Milorad Dodik.

 

- Obostrani interesi, predstavnika vlasti Srbije i Republike Srpske je usmereno ka svemu zajedničkom. Kreirali smo nove projekte. Imamo najbolju moguću saradnju. Nije uperena u nekog trećeg ovde. Jedna sila pokušava da izvrgne Dejtonski sporazum. Pokušavaju SAD da nas stalno dovode u neku negativnu stranu.  Ono što vidimo je isto osporavanje da zajednički obeležimo sećanje na žrtve - rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske istakao je da su mnogi danas pokušali da ocrne Srbiju.

- Neki u Sarajevu misle da su oni sami zaduženi za sve u Bosni i Hercegovini, ali to nije tako. Republika Srpska ima svoju zakonodavnu i izvršnu vlast. Mnogi su kršili Dejton i Ustav, a za sve to optuživali Republiku Srpsku. Ja sam potpuno siguran da je Republika Srbija prijatelj svima u Bosni i Hercegovini. Sada vidimo da su mnogi drugi sa strane nervozni i da žele da nam nametnu odsređeni narativ. U svakom slučaju mi smo danas i juče razgovarali o mnogim temama. Zajednička sednica dve Vlade znači da smo dogovrili neke projekte, neke smo i krenuli da realizujemo. Završičemo paket i obnovićemo mnoge programe - dodao je on.

 

Kako kaže, i ranije dogovreni projekti biće rešeni.

- I aerodrom, i auto-putevi, projekti dogovreni ranije su dobili novi zamah.  Danas smo potpisali Memorandum kojim ćemo dobiti spomen-obeležje za stradali narod u Jasenovcu. Želim da kažem da Republika Srspka podržava inicijativu Otvoreni Balkan. Vidimo da sve što dolazi iz Srbije ima patološki odnos za neke druge. Zadovoljan sam saradnjom Srbije i Republike Srpske. Novac je važan u životu, ali nama ovde odnos koji Srbija pokazuje u psihološkom smislu i projekti koji se realizuju znače nam mnogo više od novca, to znači da mi nismo sami. Mislim da moramo da govorimo i nastavićemo da govorimo. Hvala svima koji su učestvovali u razgovorima u ova dva dana - zaključio je Dodik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike