Srbima u Hrvatskoj devedesetih godina se desio nastavak Drugog svetskog rata

01.08.2023

12:42

0

Važno je da Republika Srpska i Srbija zajednički obeležvaju pogrom srpskog stanovništva.

Srbima u Hrvatskoj devedesetih godina se desio nastavak Drugog svetskog rata
Akcija Oluja (6) - Copyright Printscreen/YouTube/TheStevenBlue

Devedesetih godina 20. veka Srbima u Hrvatskoj desio se nastavak Drugog svetskog rata kada je jedna trećina srpskog naroda koja je ostala na prostoru Hrvatske iseljena u Srbiju izjavio je danas istoričar Draga Mastilović.


U izjavi za RTRS Mastilović je rekao da nastojanja da se srpska nacija zapadno od Drine zatre ili svede na meru i prostor koja drugima odgovara, traju već dugo, imaju korene u 19. veku, a u 20. su doživela vrhunac, posebno u Drugom svetskom ratu, kada su Srbi bili osuđeni na potpuno uništenje zbog univerzalnih ciljeva velikih sila i ideologije koja je predviđala da Drina mora biti granica dva sveta - istočnog pravoslavnog i zapadnog rimokatoličkog.

"Prema tome, ono što se dešavalo Srbima 90-ih godina predstavlja samo vrhunac nastojanja da se srpska nacija zapadno od Drine u potpunosti zatre. Kada je u pitanju sama 'Oluja', ako posmatramo dubinske istorijske procese, možemo da shvatimo da je to bio samo nastavak nastojanja iz Drugog svetskog rata oličen kroz 'jednu trećunu Srba pobiti, jednu pokatoličiti, a jednu iseliti'. Tad je ta jedna trećina Srba iz Hrvatske iseljena u Srbiju", naveo je Mastilović.

Mastilović je istakao da je zato važno da Republika Srpska i Srbija zajednički obeležvaju pogrom srpskog stanovništva.

Bonus video 
YouTube

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike