Premijerka Brnabić o setu medijskih zakona, ali i optužbama opozicije o Zakonu o planiranju i izgradnji - to je nebuloza

30.07.2023

13:13

0

Premijerka je govorila o važnim temama i odgovarala na optužbe, ali i pretnje opozicije

Premijerka Brnabić o setu medijskih zakona, ali i optužbama opozicije o Zakonu o planiranju i izgradnji - to je nebuloza
Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da je u toku rad na donošenju seta medijskih zakona, te da uskoro počinje javna rasprava. 

"Učestvovaću u javnoj raspravin zato što su to važni zakoni. Nadam se da ću se tokom iduće nedelje videti sa svim medijskim udruženjima da razgovaramo o nacrtima ova dva važna zakona - zakonu o elektronskim medijima i zakonu o javnom informisanju i medijima. To ćemo uraditi zajedno sa OEBS, koji je naš dugogodišnji partner u ovoj sferi", rekla je premijerka i najavila susret i sa predstavnicima Saveta za štampu.

Ona je podsetila da je u međuvremenu usvojen još jedan važan zakon - Zakon o elektronskim komunikacijama na koji se dugo čekalo.

"To su ta tri zakona koja su predviđena medijskom strategijom i onda ćemo da idemo dalje u implementaciju medijske strategije", rekla je Brnabić.

Premijerka je priznala da ovaj posao nije lak, jer postoji ogromno nepoverenje pre svega od strane, kako je rekla,  "tajkunskih medija" i nekih novinarskih udruženja.

"Ja ću reći da ne postoji preterano poverenje ni nas, predstavnika vlasti, prema njima", ukazala je premijerka i ocenila da je međusobno nepoverenje "kamen spoticanja u svemu ovome".

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ
 

 

Ona je navela da je grupa ambasadora iz skandinavskih zemalja koje su najbolje u medijskim slobodama, pohvalila te izmene i dopune koje je OEBS predložio, ali bez obzira na to, sve je iskorišćeno za političku borbu. Prema njenim rečima, besmislene su optužbe o uticaju vlasti na medije sa nacionalnom frekvencijom kada se analizira ko na njima gostuje, a to se pre svega odnosi na Medijski javni servis.

"Na RTS su otvoreniji za opoziciju nego za vlast. U debatnim emisijama svi iz opozicije su prisutni na sve teme. Na dnevniku RTS imate pokrivanje protesta u bilo kom gradu ili opštini u Srbiji. Rekla bih da je na RTS naklonjenost prema opoziciji ogromna i to je ok", rekla je Brnabić. 

Optužbe opozicije o Zakonu o planiranju i izgradnji - nebuloza

Premijerka Brnabić dotakla se i optužbi opozicije da je Zakon o planiranju i izgradnji donet da bi se prodavali nacionalni parkovi, ocenivši da je to nebuloza na koju ne znate kako da odgovorite.

"Više me plaši da je to iskorišćeno za dodatne pozive na nasilje od onih koji kažu da se bore protiv nasilja", rekla je Brnabić i dodala da smo na protestima čuli kada je usvojen ovaj zakon, da će "pasti krv zbog njega".

"To nije zakon o eksproprijaciji, to nije zakon kojim se bilo šta privatizuje, to nije zakon kojim se bilo šta rasprodaje, to je zakon o planiranju i izgradnji", naglasila je Brnabić gostujući na TV Prva.

Ovakvi zakoni treba da donesu još brži ekonomski rast,  jer je intencija da se brže izdaju građevinske dozvole, ali na transparentniji način, navela je premijerka Srbije. 

Ona je objasnila da se taj zakon može nazvati zelenim zakonom, jer garantuje određenu pokrivenost zelenim površinama, da na svakom objektu imate elektro punjače, garantuje standarde koji se tiču zaštite kulturnih dobara, garantuje da sada, ukoliko treba da gradite neke objekte u blizini ili rekonstrukciju na nekom kulturnom dobru, ako ne radite na način na koji je propisano i ne čuvate kulturna dobra, da institucije kulture mogu da zaustave radove, što nikada nije bilo.

Rasprava o Zakonu o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama

Kada je reč o Zakonu o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, u toku je javna rasprava o njemu, a Brnabić navodi da se predloženim dopunama predlaže posebna psihijatrijska ustanova za brigu o deci sa ispoljenim mentalnim smetnjama i opasnim ponašanjem, koji će tu biti upućeni na osnovu mišljenja konzilijuma i zadržani radi dijagnostike i lečenja.

Premijerka je kazala da mi nemamo takve institucije, da nemamo takve psihijatrijske ustanove, da moramo da donesemo izmene i dopune zakona kako bismo imali takvu ustanovu, gde bi mogli da smestimo maloletnog monstruma K.K. koji je počinio stravičan zločin u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

"To će biti posebna ustanova, ne samo da se kazne počinici, već da se leče i da se obezbedi sigurnost svih ostalih građana u Srbiji", naglasila je Brnabić.

Ona je dodala da je to obećano i svim roditeljima ubijene dece i svim roditeljima u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i svim građanima Republike Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike