Predsednik Vučić: Hvala Ugandi što poštuje integritet Srbije, planiramo avio-liniju do Kampale

30.07.2023

12:08

0

Autor: I.K.

Danas je za predsednika Ugande organizovan svečani doček ispred Palate Srbija

Predsednik Vučić: Hvala Ugandi što poštuje integritet Srbije, planiramo avio-liniju do Kampale
Predsednici Ugande i Srbije - Copyright Tv Pink Printscreen

Predsednik Srbije obratio se na zajedničkoj konferenciji za predsednikom Ugande koji je u trodnevnoj poseti Srbiji. 

Nešto ranije danas za cenjenog gosta organizovan je svečani doček ispred Palate Srbija. 

-Reč je o čoveku koji ima ogromno iskustvo, mnogo toga sam mogao da naučim i sagledam i o trenutnoj političkoj situaciji u Africi, koliko napreduje kontinent sa nešto više od milijardu stanovnika. Već za 30 godina preći će 2,5 milijarde, i time postaje jedno od najvećih tržišta posle Azije. Zahvalan sam što Uganda podržava međunarodno-javne norme i što podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije u svim međunarodnim institucijama, što i mi činimo kada su u pitanju afričke zemlje. Otvorili smo pitanje saradnje, krajem avgusta naša delagcija posetiće Ugandu da razgovaramo o saradnji u oblasti privrede, odbrane... Jedna je od četiri najmlađe zemlje u svetu sa ogromnim potencijalima. Dobio sam poziv za veliki Kongres nesvrstanih u Kampali, što je za mene velika čast. Imali smo veliko širenje i veliko povećanje i rada i uspeha i broja linija za našu nacionalnu kompaniju, a moraćemo da se dodatno fokusiramo na strateške tačke u Africi i Uganda može da bude tačka odakle možemo dalje da idemo i prema jugu i centralnoj i zapadnoj Africi, najavio je predsednik Vučić u obraćanju.

Tv Pink Printscreen
 

 

On je narodu Ugande poželeo svako dobro, kao i predsedniku Ugande i istakao da veruje da do kraja sledeće godine može da se uvede avio-linija do Kampale, glavnog grada te zemlje.  

Predsednik Ugande Joveri Kagutu Museveni izjavio je danas da je u Beogradu imao veoma korisne razgovore i istakao da je došao u posetu Srbiji kako bi dve zemlje obnovile saradnju.

On je na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Vučićem podsetio na "odlične odnose" koje su dve zemlje imale za vreme Josipa Broza Tita, ali je rekao da su zbog unutrašnjih problema "malo izgubili vezu".

Tv Pink Printscreen
 

 

"Ali drago mi je da ste stabilna zemlja koja se razvija i ja sam ponovo ovde da obnovimo našu saradnju", poručio je on.

Nakon sastanka dvojice predsednika, održani su plenarni razgovori delegacija Srbije i Ugande, a sledi srpsko-ugandski poslovni susret.

Tv Pink Printscreen
 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike