Predsednik Vučić na Pasuljanskim livadama: Danas se videlo koliko je pojačanje za Vojsku Srbije

25.07.2023

17:20

0

Pokazno gađanje organizuje se u okviru završne faze obuke pripadnika Vojske Srbije sa novouvedenim naoružanjem i vojnom opremom

Predsednik Vučić na Pasuljanskim livadama: Danas se videlo koliko je pojačanje za Vojsku Srbije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright Printscreen/RTS1

Na Vojnom kompleksu Pasuljanske livade danas je održana pokazna vežba gađanja Vojske Srbije kojoj prisustvuje predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić.

Gađanjima prisustvuju i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Obraćanje predsednika

- Veoma sam zadovoljan gađanjem koje ste imali prilike da vidite - rekao je predsednik. 

 Veliki broj naših pripadnika nije imao kontakt sa takvom opremom. Danas se videlo koliko je pojačanje za Vojsku Srbije kada imamo dronove, naročito kineske. Pogađali su sa neverovatnom preciznošću. Nastavićemo da ulažemo u bespilotne letelice. Očekujemo dolazak dronova kamikaza prve količine do kraja ove godine. Mogli ste da vidite i nove Lazare M3, tenkove modernizovane koji su bili apsolutno nepogrešivi, modularne puške... Mislimo da je ovo sada najbolji kalibar. Videli ste da su sve mete pale na udaljenosti od 400 metara, što u ovakvim vremenskim uslovima nije lako pogoditi - rekao je Vučić. 

Foto: Printscreen
 

- Veliki broj naših pripadnika nije imao kontakt sa takvom opremom. Danas se videlo koliko je pojačanje za Vojsku Srbije kada imamo dronove, naročito kineske. Pogađali su sa neverovatnom preciznošću. Nastavićemo da ulažemo u bespilotne letelice. Očekujemo dolazak dronova kamikaza prve količine do kraja ove godine. Mogli ste da vidite i nove Lazare M3, tenkove modernizovane koji su bili apsolutno nepogrešivi, modularne puške... Mislimo da je ovo sada najbolji kalibar. Videli ste da su sve mete pale na udaljenosti od 400 metara, što u ovakvim vremenskim uslovima nije lako pogoditi - rekao je Vučić. 

- Mi imamo još onih koje su vučene, ovo su samohodne Gvozdike. Videli ste i modernizovane Orlove koji su savršeno pogađali svoj cilj. Videli ste i nove hamere koje smo kupili iz SAD, videli ste pogodak i uništenje tenka. Za kraj smo videli upotrebu naše raketne artiljerije. Mi pratimo svakodnevno događaje u Ukrajini i tu smo videli koliki je njihov značaj. To su važne stvari za nas, i važno je da vojnici budu obučeni na modernim sredstvima. 

Pitanja novinara

O Kosovu i Metohiji

- Kada je u pitanju uloga Pitera Fejta, on je do 2012. sprovodio tzv. "nadgledanu nezavisnost" posle 2008.. Utoliko je čudnija reakcija Prištine na Pitera fejta, i nervoza koju pokazuju. On u SAD ima težinu. Mi od njega ne možemo da očekujemo uvek lepe reči i pohvale, on je bio prvoborac kosovske "nezavisnoti", ali nema nikakve sumnje da je reč o čoveku od ne malog uticaja u SAD. 

- Oni ne žele izbore, oni jedino žele da hapse i maltretiraju Srbe. Moja molba međunarodnoj zajednici je da što pre preostali Srbi budu pušteni. Naročito što imamo značajne dojave o njihovom maltretiranjeu i da teško podnose uslove u kojima se nalaze, i bilo bi tragično kada bi im se nešto dogodilo, to bi imalo nesagledive posledice. Zato molimo Euleks i međunareodnu zajednicu da reaguju i da učestvuju u spašavanju života srpskih pritvorenika. Da ne pričamo o tome da nema nikakvih razloga zašto drže u zatvoru Lune, Obrenović ili neki drugi - rekao je Vučić.

O Anketnom odboru i Mariniki Tepić

Predsednik je odgovorio i na pitanje o potpredsednici Stranke slobode i pravde Mariniki Tepić i tvrdnjama njenih saboraca da vlast sprečava rad Anketnog odbora u Skupštini Srbije o tragedijama u „OŠ Vladislav Ribnikar“ i Mladenovcu.

– Što se tiče priče o Anektnom odboru, nisam se mešao, nisam ništa govorio. Za mene je reč roditelja svetinja. Nemam posebno šta da kažem – rekao je predsednik Srbije.

Predsednik je komentarisao i sramno ponašanje opozicije ispred Skupštine Srbije. 

- Svaki dan urušavaju državu. Eno oni brčkaju noge u nekom bezenu ispred Narodne skupštine. I kakva je to poruka narodu, kakva je to poruka bilo kome na ovom svetu. A znaju kakve probleme imamo u okruženju, šta se zbiva i u Republici Srpskoj i na Kosovu i Metohiji. Znaju svuda sve šta se zbiva. Seli ispred parlamenta i brčkaju noge. Tolko o tome da nema demokratije u državi. Kupaju se, da im pošaljemo malo one soli za kupanje - u "borbi protiv nasilja". I sve nam je tako, sve samo obrni, sve naopačke, okreni sliku - rekao je Vučić. 

- Momci će da nastave da rade. Ja očekujem od sve trojice, Anđelića posle malo dužeg vremena, ali Krstića i Đošića, da se priključe svojim jedinicama i da nastave da rade vredno i marljivo kao što su do sada radili, to su momčine, to su vojničine, to su ljudine. Siguran sam da oni znaju svoju ulogu, a za svoj posao biće adekvatno nagrađeni - rekao je Vučić. 

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Pokazno gađanje organizuje se u okviru završne faze obuke pripadnika Vojske Srbije sa novouvedenim naoružanjem i vojnom opremom.

Pokaznim gađanjima, između ostalih prisustvuju i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović.

Printscreen/RTS1
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike