Srpska lista: Ćutanje o zločinima nad Srbima na KiM planski urađeno

19.07.2023

15:36

0

Kako se navodi, nekažnjavanje zločina nad Srbima svih ovih godina za rezultat ima da se 24 godine nakon rata svakodnevno suočavamo sa napadima na Srbe

Srpska lista: Ćutanje o zločinima nad Srbima na KiM planski urađeno
Kurtijeva policija - Copyright Tanjug/Dopisništvo KiM

Srpska lista saopštila je danas da je ćutanje o zločinima nad Srbima na KiM planski urađeno kako se ne bi zahtevala odgovornost i procesuiranje zločinaca, ali i kako se ne bi ugrozio narativ da su Albanci jedine žrtve sukoba.

Kako se navodi, nekažnjavanje zločina nad Srbima svih ovih godina za rezultat ima da se 24 godine nakon rata svakodnevno suočavamo sa napadima na Srbe, njihovu imovinu i Srpsku pravoslavnu crkvu, a da, od kada je "antisrpski režim Aljbina Kurtija" na vlasti u Prištini, ti napadi dolaze i od najviših institucionalnih predstavnika, Aljbina Kurtija, Vjose Osmani, Dželala Svečle i ostalih.

Ističe se da je mrlja zbog pasivnosti i na obrazu međunarodne zajednice jer više od dve decenije zločinci ne dozvoljavaju da "zacele rane srpskog naroda".

Tanjug/Rade Prelić
Goran Rakić

- Šta više svakoga dana se otvaraju nove, poput onih koje su nanete Milošu i Stefanu Jovanoviću iz Gotovuše, Miljanu Deleviću, Srećku Sofronijeviću, Dragiši Galjku, Milanu Jovanoviću - navodi se u saopštenju.

Srpska lista naglašava da Kurtijev režim, dok pred međunarodnim zvaničnicima "priča bajke" o vladavini prava i poštovanju prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, nije učinjeno ništa da se pronađu odgovorni za ijedan zločin nad Srbima, iako je su neki od njih počinjeni pre više od dve decenije.

AP Photo/Dejan Simičević
 

- Kada pominje albanske žrtve u Orahovcu, Kurti se nije udostojio da spomene masovna ubistva, kidnapovanja i progon Srba iz ove ili bilo koje druge opštine na Kosovu i Metohiji. Kako se Kurti nije setio jame Volujak, žetelaca iz Starog Gracka, terorističkog napada na autobus Niš-Ekspresa i nad decom na reci Bistrici, otetih rudara iz Belaćevca, te Martovskog pogroma kada su ubijani i proterivani Srbi, a desetine srpskih manastira i crkava uništeno - navodi se u saopštenju.

Srpska lista navodi i da je Kurti zaboravio da podseti na masovna kidnapovanja i ubistva Srba iz Orahovca i zatraži pronalaženje i kažnjavanje zločinaca koji su i 25 godina nakon strašnog zločina na slobodi.

- Podsećamo da je samo u jednoj masovnoj grobnici, Volujak, u opštini Klina pronađeno 36 ubijenih srpskih civila, a samo u opštini Orahovac u toku jula meseca 1998. godine ubijeno 47 njih - navodi se u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike