Tzv. OVK kidnapovala više od 100 srpskih civila, ubila sedam: 25 godina od zločina u Orahovcu

18.07.2023

08:56

0

Većina odgovornih pripadnika terorističke organizacije OVK danas se nalazi u vlasti u Prištini

Tzv. OVK kidnapovala više od 100 srpskih civila, ubila sedam: 25 godina od zločina u Orahovcu
Spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima - Copyright YouTube/Kosovoonline

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, Srpska koordinacija u saopštenju izdatom povodom 25-godišnjice od masovnih ubistava i kidnapovanja Srba iz Orahovca i okoline od strane pripadnika tzv. OVK, navela je da je od 18. do 22. jula 1998. godine kidnapovano više od 100 srpskih civila, a ubijeno sedam ljudi.

Dodaje se da je proterano sve srpsko stanovništvo iz sela Retimlje, Opteruša i Zočište i odvedeno u zatvore i logore pod kontrolom tzv. OVK.

Podsećajući na tragične događaje koji su se desili, Srpska koordinacija je ukazala na odgovornost pripadnika tzv. OVK čiji pripadnici i sledbenici danas vrše vlast na Kosovu i Metohiji.

Praksa nekažnjivosti za zločine nad Srbima, koju su svojim nečinjenjem ustanovile međunarodne misije na Kosovu i Metohiji - UNMIK, KFOR i EULEKS, doprinela je tome da samoproglašene albanske vlasti u Prištini izgrađuju društvo koje ovih dana javno baštini kontinuitet tzv. Kosovske policijske službe sa tzv. OVK, navodi se u saopštenju.

Srpska koordinacija ocenjuje da od takvog društva, koje slavi zločine nad Srbima i vrši kontinuiran sistemski pritisak, diskriminaciju i teror nad preostalim Srbima na Kosovu i Metohiji, nije realno očekivati da se suoči sa prošlošću, kazni zločince iz redova bivših pripadnika tzv. OVK i krene ka izgradnji tolerantnog multietničkog društva u kome će vladavina prava biti poštovana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike