Tzv. Hrvatsku pravoslavnu crkvu osnovao Pavelić, a sada to pokušava čuvar iz Jasenovca: Šta se sprema pred popis stanovništva u Hrvatskoj?

28.08.2021

06:30 >> 12:35

0

Autor: M. I.

Kvazicrkva HPC je postojala dokle i zločinačka ustaška država, a sada neki ekstremistički krugovi ponovo pokušavaju da je osnuju

Tzv. Hrvatsku pravoslavnu crkvu osnovao Pavelić, a sada to pokušava čuvar iz Jasenovca: Šta se sprema pred popis stanovništva u Hrvatskoj?
Copyright

Neregistrovana “Udruga hrvatskih pravoslavnih branitelja” oglasila se putem bilborda na kojima poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati i pripadnici nepostojeće Hrvatske pravoslavne crkve. Cilj je da se na popisu dostigne dovoljan broj pravoslavnih Hrvata kako bi se registrovala Hrvatska pravoslavna crkva i time stvorio raskol sa SPC.

Popis stanovništva u Hrvatskoj počinje 13. septembra za one koji će biti popisani elektronskim putem, a 27. istog meseca za one koje će popisivati popisivači. Hrvatska ekstremna desnica, baš kao i na prošlom popisu, sada pokušava da deo Srba nagovori da se izjasne kao Hrvati pravoslavne veroispovesti.

pročitajte još:

Da im je to cilj, “Udruga hrvatskih pravoslavnih branitelja” čak i ne krije. Na blogu tzv. HPC objavljena je slika identična onoj na bilbordu uz tekst:

– U organizaciji Udruge hrvatskih pravoslavnih branitelja i uz blagoslov Hrvatske pravoslavne crkve, postavljen je veliki broj bilborda širom cele Republike Hrvatske kojima se pozivaju svi pravoslavci da se slobodno izjasne etničkim Hrvatima te da odbace svaki politički pritisak na drugačije izjašnjavanje. Materinji jezik Hrvata pravoslavaca je hrvatski jezik, isti onaj jezik koji je bio materinji i Nikoli Tesli kao i brojnim drugim pravoslavcima zaslužnim za hrvatsku kulturu i državnost. Crkva svih hrvatskih pravoslavaca je Hrvatska pravoslavna crkva, jedina istinska slednica Karlovačke arhiepiskopije, koja je bila Crkva vaših predaka. Vreme je, budite slobodni, budite ljudi!

Srbin na čelu hrvatskih pravoslavaca

“Udrugu hrvatskih pravoslavnih branitelja” predvodi izvesni Goran Macura, Srbin iz Šibenika koji se tokom rata borio na hrvatskoj strani protiv svojih sunarodnika. Iako je poreklom Srbin, on se izjašnjava kao Hrvat pravoslavac.

Na svom Fejsbuk profilu Macura često deli materijal proustaškog sadržaja, kao i fotografije sa veteranima HOS-a i drugim hrvatskom ekstremnim desničarima.

Ustaški projekat

Inače, tzv. Hrvatska pravoslavna crkva nije nova pojava. Ona je prvi put formirana u zločinačkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj ukazom Ante Pavelića od 3. aprila 1942. godine. Bio je to pokušaj ustaškog režima da, posle kritika iz Berlina i Rima, pokaže da nema progona i asimilacije Srba u Hrvatskoj, te da se potpuno onemogući uticaj Srpske pravoslavne crkve.

Po okupaciji Kraljevine Jugoslavije 1941. godine i uspostavljanjeu ustaškog režima u Zagrebu proglašeno je da nadležnost Srpske pravoslavne crkve u NDH prestaje za više 1,8 miliona pravoslavaca u Hrvatskoj i okupiranim regijama, ukida se naziv “srpska pravoslavna vera” i menja u “grkoistočna vera” koji se upotrebljavao u Austrougarskoj. Istovremeno, pored ubijanja i proterivanja, počinje akcija prisilnog prevođenja Srba na rimokatoličku veru.

Ante Pavelić, i GermogenWikipedia

Ubrzo u Berlin i Rim stižu izveštaji o zverstvima ustaša nad Srbima, pa Nemci vrše pritisak na Pavelića da ublaži represije koje izazivaju otpor Srba. Tada se među ustašama javlja ideja kako da lakše “pohrvate” što veći broj Srba. Inače, plan za stvaranje tzv. HPC potiče od Eugena Kvaternika koji je još 1861. godine predložio osnivanje “npr. sinoda ili patrijarhata pravoslavne hervatske crkve”.

Ante Pavelić je izabrao Germogena (Grigorij Ivanovič) Maksimoviča, ruskog odbeglog kaluđera i emigranta, kao pogodnu ličnost za patrijarha tzv. HPC, a pokrenut je i časopis “Hrvatska Pravoslavna crkva” čiji je glavni urednik bio crnogorski separatista i odani Pavelićev saradnik Savić Marković Štedimlija.

Kvazicrkva HPC je postojala dokle i zločinačka ustaška država, a Germogen Maksimov je osuđen na smrt i pogubljen posle rata.

Osnivač nove kazicrkve bio čuvar u Jasenovcu

Hrvatska ekstremna desnica ni danas ne odustaje od Pavelićevog plana. Još 2010, godinu dana pre poslednjeg popisa stanovništva u Hrvatskoj, najavljeno osnivanje tzv. HPC za “hrvatske pravoslavce koji ne žele da se poistovećuju sa Srbima”. Inicijativu je pokrenuo Ivo Matanovića koji je, paradoksalno, sam rekao da je rimokatolik.

Ivo Matanović/Printscreen/Раскршћа ТВ

Matanovićeva biografija dovoljno govori o pozadini formiranja tzv. HPC. Naime, on je bivši pripadnik “Ustaške mladeži” koji je preživeo Blajburg, za razliku od svog oca koji je bio ustaški oficir u Jasenovcu. Pred sam kraj Drugog svetskog rata i Ivo Matanović je bio na službi u Jasenovcu kao stražar.

Divi se Paveliću i Hitleru

U svom javnom delovanju on je otvoreno govorio da se divi ustaškom režimu i Adolfu Hitleru.

– Čitav narod zajedno s Muslimanima je jedva dočekao Hitlera. Za nas je on bio spasitelj jer smo se rešili goreg zla. Nama su govorili da ćemo biti nezavisni kad završi rat. Dogodilo se da je naš mesija izgubio rat. Nama se tada dogodila još žešća okupacija – izjavio je on jednom prilikom.

Ante Pavelić,, Andrija Artuković i Germogen/Wikipedia

Udruženje hrvatskih pravoslavnih vernika formirano je 10. septembra 2010. a kao glavni cilj navedeno je “formiranje autokefalne hrvatske pravoslavne crkvene organizacije i slobodno identifikovanje pravoslavnih hrišćana pripadnicima hrvatske nacije”. Tri godine kasnije, 5. oktobra 2013, tzv. HPC je samoproglasila autokefalnost.

Po receptu slične družine iz Crne Gore, koja se predstavlja kao Crnogorska pravoslavna crkva, osnivači tzv. HPC su najavili da im je u planu da otimaju hramove SPC.

– Planiramo da koristimo postojeće pravoslavne crkve koje svojata Srpska pravoslavna crkva, a koje su manje-više sve prazne i ustvari su vlasništvo hrvatskih pravoslavnih vernika, a ne vernika iz Srbije – rekao je tada Matanović.

Bugarin na čelu tzv. HPC

Na čelu tzv. HPC nalazi se izvesni Aleksandar Ivanov iz Bugarske. On je 30 godina bio sveštenik u Bugarskoj pravoslavnoj crkvi, koju je napustio kad se, na poziv Matanovića, preselio u Hrvatsku.

Aleksandar Ivanov i Goran Macura/Printscreen/Facebook, Goran Macura

Ivanov je od tada rado viđen gost na svim proustaškim okupljanjima širom Hrvatske, a služio je “parastos” ubijenim ustašama u Blajburgu, Hudoj jami i Jazovki. U skladu sa društvom u kojem boravi, on je nekoliko puta negirao da je genocid počinjen u NDH, a 2016. godine je napao blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja prilikom posete carigradskog patrijarha Vartolomeja da “liturgijom u Jasenovcu ocrnjuje hrvatski narod pred pravoslavnim svetom”. Ivanov je, takođe, SPC nazvao “četničkim vikarima sklonim klanju”.

“Crkva” bez vernika i kadrovi iz Crne Gore

pročitajte još:

Kao i njihove “kolege” koje predvodi Miraš Dedeić, tzv. HPC ima problem što retko ko želi da se izjasni kao njihov vernik. Kada je hrvatsko ministarstvo uprave zatražilo je od njih da predaju spisak vernika, oni su na internetu objavili obrazac moleći “vernike i sve prijatelje pravoslavlja” da se u njega upišu.

Pored nedostatka vernika, tzv. HPC sa CPC deli i neke kadrove. Tako je izvesni JelisejLalatović iz Nikšića, koji je bio dugogodišnji monah Srpske pravoslavne crkve, prvo prešao u tzv. CPC gde se ubrzo posvađao sa Miraševom ekipom kvazisveštenika, pa je izbačen “zbog podsticanja nemorala, nereda i nemira”. On se posle toga zaputio u Hrvatsku da pomogne osnivanju tzv. HPC.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike