Trilateralni Samit Srbije, Austrije i Mađarske: Vučić - dogovorili smo konkretne akcije kada su u pitanju migracije

07.07.2023

12:57 >> 13:36

0

Austrijski kancelar priredio je ispred zgrade vlade svečani doček

Trilateralni Samit Srbije, Austrije i Mađarske: Vučić  -  dogovorili smo konkretne akcije kada su u pitanju migracije
Copyright Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić, kancelar Austrije Karl Nehamer i premijer Mađarske Viktor  Orban obraćaju se posle Trilateralnog samita u Beču. 

 

Vučić: Smanjio se broj tražilaca azila

Predsednik Srbije je istakao da je dobar deo onoga o čemu se ranije razgovaralo, a tiče se iregularnih migracija, ostvareno.

- Austrija ima za 18 odsto mane tražilaca azila. Dogovorili smo konkretne akcije na granici sa Severnom Makedonijom. 

Printscreen/Tanjug
 

 

Predsedniik je rekao da je razgovorano i o budućoj slici Evrope.

-Verujem da ćemo svi zajedno pronaći način da promenimo trendove. Ponosan što smo doprineli nekoj vrsti dodatne stabilnosti Evrope.

Vučić je pomenuo i situaciju sa gasom.

- Mi smo uz pomoć mađarskih prijatelja uspeli da rešimo to pitanje. Imamo 588 miliona kubnih metara gasa u skladištima. Uz redovan dotok gasa, ne bi trebalo da imamo bilo kakvih problema, bez obzira što se očekuje povećanje cena, to će biti minimalno ili povećanja neće ni biti. Ne bi trebalo da imamo problema tokom zime - poručio je Vučić.

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara u Beču, da li je tokom samita razgovarao o situaciji na KiM, rekao da zbog različitog odnosa domaćina i gostiju prema tom pitanju nije na tu temu govorio više.

-Govorio sam o tome i rekao šta su stavovi Republike Srbije i zbog drugačijeg odnosa prema pravnoj prirodi odnosa između Beograda i Prištine, ne želim dalje ovde da govorim, ne želim domaćine i druge goste da dovodim u bilo kakvu neprijatnu pozicjiu - rekao je predsednik.

Orban - zahvalnost Vučiću

Printscreen/Tanjug
 

 

Orban se na početku obraćanja prvo zahvalio Vučiću.

"Zahvaljujem se predsedniku Vučiću za saradnju i za sve što smo učinili za Evropu", rekao je Orban.

On se potom zahvalio i Nehameru. Kako je rekao, malo njih je razumelo značaj problema migracija na početku."Mi ne štitimo samo Mađarsku, štitimo celu Evropu, takođe i Austriju.

On je rekao da te dve zemlje štite Evropu na spoljašnjim granicama i da je od 330.000 migranata na granicama Mađarske čak 270.000 zaustavljeno na srpsko-mađarskoj granici.

"Hvala predsedniku Vučiću za saradnju i to što čini za Evropu. Bez Srbije i Mađarske Austrija, Nemačka, Holandija imale bi stotine hiljade migranata više nego sada. Mađarska je u izuzetnoj poziciji i u bliskom susedstvu sa Ukrajinom, gde je rat, i u njoj je migrantska ruta najfrekventnija. Štitimo celu Evropu na spoljašnjim granicama. Kada naše obaveze ne bi ispunjavali bilo bi problema", rekao je on.

Prema njegovim rečima, niko ne može da stupi na teritoriju Mađarske bez postupka azila. "Ako je pozitivan mogu da dođu, to bi trebalo druge države da čine, ali ne rade.

U Briselu je doneta odluka o kvotama, ali one znače pomoć za Italiju, ali problem za Austriju", rekao je Orban. Dodao je da ta zemlja neće zameniti efikasan sistem koji ima za neefikasan sistem Brisela. 

Obraćanje Nehamera

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je da su tri zemlje uspele da smanje ilegalne migracije i zahvalio Srbiji na izmeni viznog režima za državljane Indije i Tunisa, zbog čega se broj ileganih migranata u Austriji značajno smanjio.

Nehamer je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, rekao da su danas pre svega razgovarali o daljoj borbi protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi, kao i borbi protiv organizovanog kriminala. On je kazao da se pokazalo da sistem EU za borbu protiv ilegalnih migracija nije najbolje funkcionisao i da su zato tri zemlje uspostavile međusobu saradnju.

"Naše tri zemlje su teško bile pogođene ilegalnom migracijom i u međuvremenu smo uspeli da postignemo da se sada malo drugačije razmišlja i da se donesu nove mere i postupci protiv organizovanog kriminala i ilegalne migracije", naveo je Nehamer.

On je istakao da su tri zemlje uspele da zakoče trend ilegalne migracije koji je postojao.

 

Trilateralni Samit Srbije, Austrije i Mađarske počeo je danas oko 11 sati, a predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana dočekao je ispred austrijske vlade Karl Nehamer.

Austrijski kancelar priredio je ispred zgrade vlade svečani doček. 

Pre konferencije je potpisan Memorandum o razumevanju između Austrije, Mađarske i Srbije o jačanju trilateralne saradnje u oblasti efikasne borbe protiv ilegalnih migracija.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike