"Zabrinjavajuće optužbe britanske poslanice na račun SPC": Đurić osudio njene tvrdnje, pa pomenuo martovski pogrom

05.07.2023

20:02

0

Prema njegovim rečima, takve optužbe su zabrinjavajuće, "posebno imajući u vidu potencijalne posledice koje one mogu da imaju na delikatnu ravnotežu na Kosovu"

"Zabrinjavajuće optužbe britanske poslanice na račun SPC": Đurić osudio njene tvrdnje, pa pomenuo martovski pogrom
Marko Đurić - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić poručio je danas da je duboko zabrinjavajuće širenje neosnovanih optužbi na račun Srpske pravoslavne crkve, koje je prethodno iznela britanska poslanica Ališa Kerns.

Prema njegovim rečima, takve optužbe su zabrinjavajuće, "posebno imajući u vidu potencijalne posledice koje one mogu da imaju na delikatnu ravnotežu na Kosovu".

On je istakao da je optužbe britanske poslanice, da SPC učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na KiM, odmah opovrgla Misija KFOR-a.

- Njihovo nedvosmisleno poricanje ovih navoda treba smatrati merodavnim stavom po ovom pitanju. Kao misija posvećena održavanju mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu, njihova izjava ima značajnu težinu - napisao je Đurić na Tviteru.

On je podsetio na događaje tokom martovskog pogroma 2004. godine, "kada su slične lažne optužbe dovele do uništavanja i skrnavljenja srpskih kulturnih i verskih objekata, 35 crkava i manastira, među njima čak i onih sa Uneskove liste svetske baštine, i etničkog čišćenja gradova i sela naseljenih Srbima, nanošenja znatne štete i podizanja tenzija".

- Ne možemo sebi da dozvolimo da ponovimo greške iz prošlosti - poručio je ambasador Srbije u Vašingtonu.

Komentarišući izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, "kojom se insinuira mogućnost da su ove tvrdnje tačne", Đurić je naveo da je neodgovorno praviti takve insinuacije bez konkretnih dokaza, a posebno imajući u vidu nedostatak kredibiliteta u navodima i poricanje Misije KFOR-a.

- Ne zaboravimo da manastiri Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji imaju ogromnu kulturnu i versku vrednost za srpski narod. Svaki pokušaj narušavanja njihovog ugleda je i neosnovan i zlonameran, a naša je dužnost da zaštitimo i sačuvamo ove neprocenjive vrednosti nasleđa - napisao je on.

"Duguje makar izvinjenje SPC"

Ambasador Đurić je rekao da bi Kerns mogla bar da uputi izvinjenje SPC i srpskoj zajednici, kao i da bi britanske vlasti trebalo da da istraže na javan i transparentan način njene motive za iznošenje "duboko štetnih i lažnih optužbi", čime se, kako navodi, igra sa "narativom radikalne dijaspore povezane sa Kurtijem".

- Srbija ostaje povećena promovisanju mira, stabilnosti i dijaloga u regionu. Pozivamo sve političke lidere da budu oprezni, odgovorni i poštuju istinu kada se bave tako osetljivim pitanjima. Podsticanje razumevanja i pomirenja među svim zajednicama je od suštinskog značaja za izgradnju bolje budućnosti - zaključio je Đurić.

Britanska poslanica i predsednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns prethodno je optužila Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na KiM. Prištinski mediji su u sredu objavili i da se Kerns nedavno u Londonu sastala sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike