Zemlje Kvinte se ograđuju od proglašenja terorističkih organizacija na severu KiM, oglasila se Italija

02.07.2023

08:53

0

Priština odluku donela bez konsultacije sa njima

Zemlje Kvinte se ograđuju od proglašenja terorističkih organizacija na severu KiM, oglasila se Italija
Priština - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Iz italijanske ambasade u Prištini saopšteno je da je odluka vlade da "Civilnu zaštitu" i "Severnu brigadu" proglasi terorističkim organizacijama doneta bez koordinacije sa italijanskom vladom.

Ambasada Italije pridružila se ostalim zemljama takozvane Kvinte koje su saopštile da je vlada Aljbina Kurtija o proglašenju terorističkih organizacija na severu Kosova odluku donela bez konsultacije sa njima.

"Povodom odluke da se organizacije 'Civilna zaštita' i 'Severna brigada' proglase terorističkim organizacijama, vredi reći da ona nije doneta u koordinaciji sa italijanskom vladom, koju čak ni kosovske vlasti nisu unapred obavestile", navodi se u reagovanju ambasade Italije dostavljenom medijima u Prištini.

Dodaju da je koordinacija sa međunarodnim partnerima više nego neophodna kako se situacija ne bi dodatno zaoštrila.

"Ponavljajući plan Evropske unije u tri tačke za deeskalaciju situacije u severnim opštinama Kosova, podsećamo na potrebu za bliskom koordinacijom sa međunarodnim partnerima i da se uzdržimo od bilo kakve jednostrane akcije koja bi mogla dodatno da eskalira situaciju", navedeno je u reagovanju.

Prethodno su povodom proglašenja "Civilne zaštite" i "Severne brigade" terorističkim organizacijama reagovale i SAD, Nemačka i Francuska, kao i Misija EU u Prištini, ističući da je odluka doneta bez koordinacije sa njima.

Odluku prištinskih institucija Srpska lista tumači kao deo plana Aljbina Kurtija da opravda nastavak političkog terora na severu Kosmeta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike