Kurti proglasio "Civilnu zaštitu" i "Severnu brigadu" za terorističke organizacije

29.06.2023

12:32

0

Kurti je ove grupe optužio za napade na Kfor, novinare i druge građane

Kurti proglasio "Civilnu zaštitu" i "Severnu brigadu" za terorističke organizacije
Copyright Tanjug/Dopisništvo KIM

Tzv. Vlada Kosova proglasila je "Civilnu zaštitu" i "Severnu brigadu" za terorističke organizacije, prenosi Kosovo onlajn pisanje Kljan Kosova.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da je ta odluka doneta "na osnovu činjenice da te formacije predstavljaju ozbiljnu pretnju po pravni i ustavni poredak tzv. Kosova".

"Ustavni i pravni poredak je beskompromisan, u cilju zaštite svih građana, 'Civilna zaštita' i 'Severna brigada' su proglašene terorističkim organizacijama. One predstavljaju ozbiljnu i direktnu pretnju ustavnom poretku i bezbednosti Kosova. Nivo rizika od njih je visok i institucije su u stalnim naporima da se suprotstave aktivnostima i spreče posledice", naveo je Kurti.

On je ove grupe optužio za napade na Kfor, novinare i druge građane.

„Napadi na građane i vojnike Kfora, opasno oštećenje javne i privatne imovine, prinuda na nasilne proteste i slično, su akcije koje preduzimaju ove grupe. Dakle, 'Civilna zaštita' i "Severna brigada' su proglašene terorističkim organizacijama“, rekao je Kurti.

Kada se neka organizacija proglasi terorističkom, onda se samo učešće u tim organizacijama smatra krivičnim delom i svako ko je deo tih organizacija mora da se suoči sa zakonom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike