Evropska komisija sankcionisala tzv. Kosovo: Povučen poziv da se priključi programu vrednom 7,5 milijardi evra!

30.06.2023

11:59

0

Sporazum o programu EU Digitalna Evropa za period 2021-2027, ima za cilj jačanje međunarodne saradnje i podršku ekonomskom razvoju

Evropska komisija sankcionisala tzv. Kosovo: Povučen poziv da se priključi programu vrednom 7,5 milijardi evra!
evropska komisija zgrada g2de8093d5_1920 - Copyright Pixabay

Potpisivanju Sporazumu o učešću u programu Digitalna Evropa i saradnji sa zemljama Zapadnog Balkana nije prisustvovao predstavnik Prištine, jer je Evropska komisija povukla poziv Kosovu da se priključi ovom programu, što je jedna od mera koje EU sprovodi zbog odbijanja kosovskih vlasti da ispune zahteve za deeskalaciju na severu.

Ovaj Sporazum obuhvata saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana, a u ime Srbije potpisao ga je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, prenosi Kosovo online. 

Kako prenosi Tanjug, Sporazum o programu EU Digitalna Evropa za period 2021-2027, ima za cilj jačanje međunarodne saradnje i podršku ekonomskom razvoju sa posebnim akcentom na mala i srednja preduzeća.

Tim Programom pravnim subjektima Srbije biće omogućeno učešće u konkursima za dodelu bespovratnih sredstava u oblastima računarstva visokih performansi, veštačke inteligencije, naprednih digitalnih veština, razvoja i najbolje primene digitalnih kapaciteta i interoperabilonosti.

Na osnovu sporazuma pravna i fizička lica sa prebivalištem, odnosno sedištem u Srbiji će u Evropskoj uniji moći da apliciraju za finansiranje svojih projekata i biće u ravnopravnom položaju sa subjektima iz zemalja članica EU, čime će se u velikoj meri poboljšati uslovi za rad i razvoj u oblasti digitalizacije.

Ukupna vrednost ovog sedmogodišnjeg programa procenjuje se na 7,5 milijardi evra, od čega je najviše opredeljeno za oblasti računarstva visokih performansi 2,2 milijardi evra i veštačku inteligenciju 2,1 milijardi evra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike