Srbi nastavljaju mirne proteste, Hetemi i dalje u zgradi Opštine Leposavić

30.06.2023

13:24

0

Srbi nastavljaju mirne proteste, Hetemi i dalje u zgradi Opštine Leposavić
Copyright FOTO TANJUG/ STR/bs

Srbi sa severa KiM nastavljaju mirne proteste ispred opštinskih zgrada, odlučni da ne odustanu od svojih zahteva da se povuku kosovski specijalci i nelegitimni albanski gradonačelnice, kao i da se oslobode Srbi koji su prethodnih nedelja uhapšeni uz primenu prekomerne i nepotrebne sile.

Okupljanja ispred opštinskih zgrada u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku ušla su u 33. dan, a kako javljaju reporteri Kosovo onlajna, situacije je mirna, ali i puna neizvesnosti i strepnje u vezi sa tim šta će se dalje dešavati, s obzirom na to da, kako navode, nema naznaka da će kosovski premijer Aljbin Kurti prihvatiti zahteve međunarodne zajednice za deeskalaciju situacije.

Građani Leposavića i danas su ispred opštinske zgrade, u kojoj je i dalje novoizabrani gradonačelnik Ljuljzim Hetemi, koji je na izborima 23. aprila, koje su Srbi bojkotovali, izabran sa samo 100 glasova. On se u ovom objektu nalazi od 29. maja, kada su i započeli mirni protesti Srba. 

Prisutni su i pripadnici  tzv. Kosovske policije, a ispred opštinske zgrade su vojnici mađarskog Kfora.

I ispred Opštine Zvečan nastavljeni su protesti, gde su u prvom redu radnici ove lokalne samouprave koji traže da policija izađe iz zgrade i da se vrate na svoja radna mesta. 


Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike