Brnabić o neodgovornosti opozicije: Niko se 26 dana nije odazvao na poziv predsednika Vučića na dijalog

21.06.2023

11:22

0

Brnabić je istakla da vlast ne beži od političke odgovornosti čim nudi izbore, koje opozicija odbacuje

Brnabić o neodgovornosti opozicije: Niko se 26 dana nije odazvao na poziv predsednika Vučića na dijalog
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvuje danas nastavku posebne sednice Narodne Skupštine, gde se raspravlja o trećoj tački koja se tiče potencijalne smene ministra Gašića.

Brnabić je, nakon izlaganje poslanice iz grupe Moramo-Zajedno Biljane Đorđević, istakla da vlast ne beži od političke odgovornosti čim nudi izbore, koje opozicija odbacuje.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ
 

- Politička odgovornost je osnovna tema, slažem se, i nikada nismo niti ćemo bežati od te vrste odgovornosti. Politička odgovornost se, na primer, pokazuje i tako što tražite sednicu parlamenta, u nadi da je nećete dobiti, i onda kada je dobijete, ne glasate ni za dnevni red. Vi ste zakonodavno telo, koja je iznad Vlade, iznad nas, i onda se većina vas ne udostoji ni da dođe na tu sednicu. Niste bili tu da razgovaramo o tome što tražite – o smeni REM-a, o smeni ministra Gašića, iako je to  vaše radno mesto, za koje vas građani Srbije plaćaju. Vi ste tražili ovaj dnevni red, vi ste tražili ovu debatu i onda se ne pojavite. Mislim da bi politički odgovorna debata bila debata o merama. I dalje čekam od vas mere – šta predlažete da radimo u školama, kakva vam je mera razoružavanje Srbije, šta mislite o policajcima u školama.. Čuli smo samo mere o kontroli medijskog tržišta. Toliko o političkoj odgovornosti opozicije - rekla je premijerka.

- Pokazali ste veliko nepoštovanje prema svim građanima, a u prvom redu prema više od 2 miliona građana koji su glasali za Aleksandra Vučića da bude predsednik Srbije. On je pre 26 dana pozvao sve, parlamentarne i vanparlamentarne stranke na razgovore, da kroz dijalog nađemo rešenje. Prošlo je, ponavljam 26 dana, kako se niko nije odazvao na taj poziv. Kako mislite da ovo bude demokratska zemlja u kojoj važi vladavina prava? Da se vlast menja na ulici? Tako što tražite sednicu parlamenta, dobijete je, i onda se ne pojavite? Tako što nećete da razgovarate sa predsednikom Republike Srbije, koji ima nesumnjivo najveći legitimitet u zemlji - kaže Brnabić.

Brnabić je izrazila neslaganje sa tezom poslanika iz grupe Zajedno, da je kod građana primetan strah od pripadnika policijskih snaga.

- Kažete da se građani plaše policije, ne bih se složila. Oni nemaju zašto da se plaše policije, nijedan jedini protest nije ugušen represivnim merama. Imamo godinama različite proteste, neretko neprijavljene policiji, i građani su uvek mogli da šetaju i demokratski izraze svoje nezadovoljstvo. I vi znate da nije tačno da se građani plaše policije. O tome može da posvedoči i vaš kolega Radomir Lazović, koji kao narodni poslanik psuje pripadnike policije na Savskom keju, postoji snimak to smo svi videli i čuli. Građani se jesu plašili policije nekada, ali 2008. godine naprimer, slažem se, kada je tokom demonstracija ubijen Ranko Panić. Ali vi ne želite da pričate o tome, jer vam to neće doneti političke poene. Čak ni kada ste nasilno upali u zgradu Radio televizije Srbije, policaja vas je mirno izbacila odande - podsetila je predsednica Vlade.

Tanjug/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević
 

Brnabić je istakla da opozicija nastavlja da zloupotrebljava tragedije i politizuje ih u nadi da će prikupiti političke poene.

- Kažete da je bilo previše infomracija nakon tragedije u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar. Moguće da je bilo previše infomracija u tabloidu Nova.rs, pošto su oni prvo objavili ime i prezime počinioca zločina, kao i lažnu vest da je nastavnica preminula. Onda se nakon dva dana, nažalost, dogodi druga tragedija u Duboni i Malom Orašju, opozicija kaže da je bilo premalo informacija, delovalo je kao da nešto krijete. Koliko tačno informacija treba da damo da biste vi bili zadovoljni i da ne biste politizovali tragediju? E ovo je sve definicija politilčke neodgovornosti. I još jedna stvar. Molim vas, molim vas nemojte da pokušavate da zloupotrebljavate roditelje ubijene dece, molim vas. Mi smo sa njima u dnevnom kontaktu, kao i sa savetom roditelja, njihovim predstavnicima… Zaista smo sa svima u dnevnom kontkatu, i evo molim vas da se dogovorimo da politiku držimo dalje od tih roditelja i da ih bar od toga zaštitimo - apelovala je premijerka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike