Hotiju zabraniti da pregovara o "unutrašnjim pitanjima"

16.09.2020

13:11 >> 14:54

0

- Iz kosovskog Predsedništva zatraženo je da skupština hitno izglasa rezoluciju kojom bi se zabranilo da premijer Avdulah Hoti pregovara o, kako se kaže, un

Hotiju zabraniti da pregovara o "unutrašnjim pitanjima"
Copyright Avdulah Hoti Profimedia

PRIŠTINA  – Iz kosovskog Predsedništva zatraženo je da skupština hitno izglasa rezoluciju kojom bi se zabranilo da premijer Avdulah Hoti pregovara o, kako se kaže, “unutrašnjim poslovima Kosova i temama koje ugrožavaju unutrašnji poredak”, prenosi Koha.

Kako se navodi iz Kancelarije kosovskog predsednika, skupština mora hitno da se pozabavi i “opasnim korakom” vlade u briselskom dijalogu.

Otvaranje tema o pravima manjina i Zajednici srpskih opština u briselskom dijalogu iz Kabineta nazivaju “velikom i opasnom greškom”, prenosi Kosovo onlajn.

Tvrdi se da je to “udarac za Kosovo” i kršenje “suvereniteta”. Iz Predsedništva se navodi da su ova pitanja rešavana u okviru Ahtisarijevog paketa, ali i u okviru Briselskog sporazuma u aprilu 2013. godine i odlukom Ustavnog suda.

“Prema tome, niko nema mandat da govori u ime Kosova o zatvorenim temama, u Briselu ili bilo gde. Kosovo ne može i ni po koju cenu nikada neće dozvoliti stvaranje politickog entiteta na svojoj teritoriji, koji bi bio reprodukcija Republike Srpske na teritoriji Kosova“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da je razgovor sa Beogradom o imovini u “suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova i predstavljaju kršenje suvereniteta“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike