Mirna noć na severu Kosova i Metohije, Lajčak i Eskobar sutra stižu u Prištinu

04.06.2023

08:23

0

Kfor se i dalje nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu

Mirna noć na severu Kosova i Metohije, Lajčak i Eskobar sutra stižu u Prištinu
Copyright TANJUG/DOPISNIŠTVO KIM

Nož je protekla mirno na Severu Kosova i Metohije.

Srbi se i dalje okupljaju u blizini zgrada lokalnih samouprava, u kojima im je onemogućen rad od kada su ih zauzele specijalne jedinice kosovske policije. Kfor se i dalje nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu. 

Srbi istrajavaju na zahtevima da albanski predsednici opština ne ulaze u službene objekte, da ih napuste i specijalci policije i da budu oslobođeni uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović.

Apelom za mir, više od 160 intelektualaca - Srba iz svih krajeva Kosova i Metohija, obratilo se međunarodnoj zajednici da hitnim merama zaustavi dalju eskalaciju nasilja i stvori uslove za mir.

Od prošlog petka traje kriza na severu Kosova i Metohije – od kada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele objekte lokalnih samouprava.

Kako bi se smirila situacija, Evropska unija i SAD od Prištine traže održavanje novih izbora, učešće Srba na njima i formiranje Zajednice srpskih opština. 

Takođe, Bela kuća je pozvala Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti, a Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada.

Tanjug/Dopisništvo KIM
 

 

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da će specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i američki izaslanik Gabrijel Eskobar boraviti u ponedeljak i utorak na u Prištini i Beogradu, kako bi se angažovali na deeskalaciji tenzija na severu Kosova.

Stano je rekao da će predstavnici EU i SAD biti na Kosovu u ponedeljak.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS/24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike