Drecun: Srbi će nastaviti da protestuju dok se situacija ne reši

02.06.2023

10:32

0

Govoreći o samitu Evropske političke zajednice u Moldaviji Drecun je ocenio da je situacija na severu KiM bila gotovo dominantna tema ovog skupa

Drecun: Srbi će nastaviti da protestuju dok se situacija ne reši
Milovan Drecun - Copyright Tanjug / Dragan Kujundžić

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je srpski narod odlučan da prekine teror koji sprovodi Priština i da će nastaviti da protestuje dok se situacija ne reši.

Dodao je da je sada pojačana i diplomatska aktivnost vodećih zapadnih zemalja da se kriza smiri i nastavi dijalog.

Slika ekrana/Jutjub/ Jutarnji Program TV Happy
 

- Kfor je pojačao prisustvo, ali vidimo da su pripadnici specijalne parapolicijske jedinice u zgradama opštine i da Priština ne pokazuje nikakvu volju da ih vrati u baze južno od Ibra - rekao je on gostujući na RTS-u.

Govoreći o samitu Evropske političke zajednice u Moldaviji ocenio je da je situacija na severu KiM bila gotovo dominantna tema ovog skupa.

- Predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) je imao veoma značajne susrete, sa Makronom, Šolcom, Boreljom a oni i te kako utiču na ono što se dešava na KiM. Predlog EU o normalizaciji odnosa je inicijalno nazvan francusko-nemačkim predlogom i izuzetno je bitno razgovarati sa njima i postići saglasnost - rekao je Drecun.

Istakao je da sada postoji jednoglasan stav pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da je Priština kriva za ovu krizu i da se tako nešto dešava prvi put.

- Nama je važno da je predsednik Vučić uputio poruku srpskom narodu da se izbegava bilo kakav sukob sa Kforom - napomenuo je Drecun i naveo da snage NATO u pokrajini sada pokušavaju da se pozicioniraju na svim mestima gde je potrebno, kako bi se izbegli sukobi i više ne provocira srpski narod.

Slika ekrana/RTS
 

- Videli smo inicijativu Makrona i Šolca kako da se ova kriza deeskalira na politički način, a to je da se održe novi izbori na severu KiM. Vidimo i da Amerikanci insistiraju na tome da se gradonačelnici izvuku iz zgrada i da tamo ne obavljaju poslove, a taj predlog je Kurti shvatio. Šolc i Makron su rekli da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora da se formira - istakao je Drecun.

Ukazao je da što se Srbije tiče, ona nije za to da se ponovo pregovara o ZSO, već da se realizuje ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom.

- Bitno je da je shvaćeno da bez ZSO situacija uvek može da eskalira - naglasio je Drecun i dodao da ZSO mora da se precizno dogovori kako bi se razgovaralo o eventualnom povratku srpskog naroda u institucije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike