Mirna noć na Kosovu i Metohiji: KFOR preuzeo kontrolu nad glavnom raskrsnicom na ulasku u Zvečan!

01.06.2023

07:24

0

Očekuje se da tokom dana KFOR pojača prisustvo u Zvečanu

Mirna noć na Kosovu i Metohiji: KFOR preuzeo kontrolu nad glavnom raskrsnicom na ulasku u Zvečan!
Copyright AP Photo/Bojan Slavković

Noć u tri opštine na severu Kosova i Metohije protekla je mirno. Manja grupa Srba ostala je da dežura ispred opština.

I dalje su ispred opština pripadnici KFOR-a, a specijalci unutar lokalnih samouprava. Gradonačelnik Leposavića već tri noći spava u opštini.

Kako navode mediji, pripadnici KFOR-a su jutros rano preuzeli kontrolu nad glavnom raskrsnicom na ulasku u Zvečan, kao i na još nekoliko raskrsnica u samom gradu.

To je urađeno u skladu sa dogovorom sa Srpskom listom koja je tražila od KFOR-a da se razmeste na mestima gde su bili pripadnici takozvane kosovske policije.

Tanjug/str
 

U isto vreme, jutros, na improvizovanom stolu iza bodljikave žice nedaleko od zgrade Opštine Zvečan, zaposleni u Privremenom organu simbolično su se upisivali u spisak onih koji su došli danas na posao.

I rudari "Trepče" na protestu u Zvečanu

Ispred opštine Zvečan stigli su i rudari Trepče, u radnim uniformama, sa šlemovima i zastavama, javlja izveštač Tanjuga.

Rudari iz flotacije "Trepča" žele da skrenu pažnju na to da zbog blokade njihovih pogona od strane specijalne Kurtijeve policije od petka ne mogu da rade i isporučuju rudu, čime im je ugrožen opstanak.

Istovremeno, oni su želeli i da podrže i solidarišu se sa svojim sugrađanima koji takođe ne mogu nesmetano da rade jer im je opština blokirana i nasilno okupirana.

Od prošlog petka Srbima nije dozvoljen ulazak u zgradu i dolazak na radna mesta.

Inače, jedan od zahteva Srba je da budu pušteni na slobodu uhapšeni Srbi posle protesta na Kosovu i Metohiji, Dušan Obrenović i Radoš Petrović.

Njima je juče određen jednomesečni pritvor.

Oni su, po isteku 48 sati, iz pritvora u Južnoj Mitrovici prebačeni u Prištinu.

Drugi zahtev je da novoizabrani predsednici četiri opštine na severu Kosova i Metohije napuste zgrade opština u koje su ušli. 

U utorak su "pale" i prve sankcije za Prištinu i Aljbina Kurtija. Naime, od Aljbina Kurtija je zatraženo da odmaһ preduzme korake za deeskalaciju situacije na severu, otkazano je učešće Prištine na velikim vojnim manervima NATO-a, a SAD su zabranile i sastanke i posete prištinskih zvaničnika Americi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike