Svi detalji jučerašnjeg upada u zgrade tri opštine na severu Kosova: Brutalno nasilje Kurtijevih specijalaca i teror nad Srbima (FOTO/VIDEO)

27.05.2023

07:46

0

Nakon što su se tokom dana začule sirene u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, građani su se okupili ispred opštinskih zgrada kako bi sprečili da nelegitimno albansko rukvodstvo uđe u njihove prostorije

Svi detalji jučerašnjeg upada u zgrade tri opštine na severu Kosova: Brutalno nasilje Kurtijevih specijalaca i teror nad Srbima (FOTO/VIDEO)
Zvečan - Copyright AP Photo

Upadom tzv. kosovske policije u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić i ulaska u sukob sa srpskim nenaoružanim narodom, zarad omogućavanja gradonačelnicima da dođu do fotelja, Aljbin Kurti juče je Kosovo i Metohiju doveo na rub rata.

Nakon što su se tokom dana začule sirene u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, građani su se okupili ispred opštinskih zgrada kako bi sprečili da nelegitimno albansko rukvodstvo uđe u njihove prostorije.

Policija tzv. Kosova najpre je, pošto je prethodno ispalila suzavce i šok-bombe na Srbe, upala u zgradu Opštine.

Specijalci su blokirali sve prilaze naselju i dovezli oklopna vozila i specijalne jedinice policije za razbijanje demontracija.

Nakon toga, usledilo je zauzimanje zgrade Opštine u Zubinom Potoku, a naposletku, uspeli su da uđu i u prostorije u Leposaviću. Nakon toga, bio je prohodan put za gradonačelnika Zubinog Potoka i Zvečana Izmira Zećirija i Iljira Pecija da, uz pratnju policijskih džipova, zauzmu kabinete.

Predsednik Srbije i vrhovni komandant oružanih snaga Aleksandar Vučić potpisao je juče naredbu o podizanju borbene gotovosti, a ministar odbrane Miloš Vučević potvrdio je da se pripadnici Vojske razmeštaju na pozicijama ka administrativnoj liniji.

Zvaničnisi osudili nasilje

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odmah zaustavi nasilne akcije na severu Kosova i Metohije i da se ponovo fokusira na dijalog koji vodi Evropska unija.

 

 

Tzv. kosovska policija, svoje nasilje nad Srbima pokušala je da opravda saopštenjem da je "preduzimala mere obezbeđenja, održavanja reda i javne bezbednosti i postupala u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlašćenjima".

Organizovano je dvanaestočasovno dežurstvo kako bi bili u stanju pripravnosti u slučaju eskalacije situacije.

Osuđujuće note stigle su i od zemalja Kvinte, pa su SAD, Francuska, Italija, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo pozvale prištinske vlasti da se odmah povuku.

- Osuđujemo napade na Euleks u Zvečanu. Zabrinuti smo odlukom Srbije da podigne stepen pripravnosti svojih oružanih snaga na granici sa Kosovom i pozivamo sve stra- ne na maksimalnu uzdržanost, i da izbegavaju zapaljivu retoriku - navodi se.

Vlada tzv. Kosova za pomenutu akciju, prema navodima "Albanijan posta", nije dobila saglasnost zemalja Kvinte.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike