Vučević: Vojska Srbije ostaje na najvišem stepenu borbene gotovosti - Kfor kao da štiti tzv. Kosovsku policiju!

29.05.2023

18:52

0

Ministar je izrazio nadu da će se naći mirno rešenje

Vučević: Vojska Srbije ostaje na najvišem stepenu borbene gotovosti - Kfor kao da štiti tzv. Kosovsku policiju!
Miloš Vučević - Copyright Tanjug/ Ministarstvo Odbrane i Vojska Srbije

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je Vojska Srbije (VS) od petka u najvišem stepenu borbene gotovosti, kao i da će biti potpuno raspoređene formacije vojske duž administrativne linije, po unapred dogovorenim planovima.

- One će biti pripremljene da izvrše svaki zadatak i naredbu koja stigne od vrhovnog komandanta u nadi da će se naći političko rešenje - rekao je Vučević novinarima u Rakovici.

On je istakao i da ima utisak da Kfor štiti tzv. Kosovsku policiju i "uzurpatore demokratije" i samozvane predsedenike opština od stanovnika kojima bi oni trebalo da budu gradonačelnici.

Foto: 24sedam/Nikola Perišić
 

- Pogledajte tu bruku da neko ko je gradonačelnik stiže u šest ujutru u pratnji blindiranih vozila i borbenih oklopnih vozila na posao. Pa to je da se ubijete, a ne da idete na posao. To da se ubijete mislim figurativno. Niko od nas ne bi otišao ni jedan dan nijedan sat na posao u takvim okolnostima. Dobro je da Kfor ima volju da čuva mir, ali oni su trebali da isprate uzurpoatore u skladu sa sporazumima južno od Ibra i da im se zahvale. Zna se ko se stara o miru i bezbednosti u skladu sa Rezolucijom 1244 i vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova. Taj prsten Kfora izgleda kao da ojačava odbranu kosovske policije od golorukog naroda. Oni su naoružani dugim cevima - rekao je Vučević.

On je izrazio nadu da će se naći mirno rešenje.

- Američki ambasador u Prištini (Džefri Hovenijer) je pozvao tzv. gradonačelnike izabrane na kontejner izborima, od kojih su se dvoijica iz Tačijeve partije pojavili, dvojica iz Kurtijeve stranke nisu doišli. Vojska ostaje u stepenu borbene gotovosti u skladu sa odlukom državnog rukovodstva - rekao je on.

Na pitanje šta vojska može da uradi i da li Kfor daje garancije, Vučević je rekao da Vojska ima komunikaciju sa Kforom, i da je jutros načelnik generalštaba Milan Mojsilović razgovarao sa komandantom Kfora Rastućijem koji je ponovio da će Kfor obezbediti mir i neće dozvoliti sukob sa srpskim življem.

Foto: 24sedam/Nikola Perišić
 

- I ja sam dobio sam informaciju da je Kfor pustio građane do opštine i da je tada došlo do konfrontacije sa policijom. Nisu to samo ljudi koji se ne slažu sa okupacijom već su to i zaposleni u opštini kojima se ne dozvoljava da dođu na posao zbog okupacione sile - rekao je on.

Vučević je istakao i da Vojska nije zadužena za politički dijalog već štiti suverenitet države.

- Ona je odbrambenog karaktera i izvršava naredbe državnog rukovodstva. I ne procenjujemo šta bi mogla u imaginarnom procesu da radi već da izvršava svaki zadatak u interesu države. Očekivanja su da se ovo politički reši, a ne da vodimo ratove. Borbena gotovost je podignuta da bi neki znali da nećemo doizvoliti 5. avgust ili 1. maj 1995, a mi da idemo na roštiljanje. Mi nismo ona država koja se stidi svojih sunarodnika. Pratimo situaciju i tu smo gde treba da budemo - zaključio je Vučević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike