Maja Gojković brutalno odgovorila na laži i neistine Nikole Koja: Umesto što vređate građane, zašto ne kažete narodu istinu?

28.05.2023

19:05

0

Ova Vlada Srbije, uz podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, danas obnavlja i gradi domove kulture, bioskopske sale - poručila je ministarka kulture

Maja Gojković brutalno odgovorila na laži i neistine Nikole Koja: Umesto što vređate građane, zašto ne kažete narodu istinu?
Ministarka kulture Maja Gojković - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Povodom niza gnusnih uvreda i neistina koje je na sinoćnom protestu izneo glumac Nikola Kojo, oglasila se članica Predsedništva Srpske napredne stranke i ministarka kulture Maja Gojković. 

Gojkovićeva je istakla da je tačno da novac, koji se iz javnih izvora izdvaja za snimanje serija i filmova, novac svih građana Srbije, kao i da stranke koje je Kojo politički podržavao i koje podržava nisu ulagale u kulturu, ni u filmove ni u serije, te da su srpske muzeje, koji pripadaju svim građanima, držale duže od decenije zatvorenim.

24sedam/Ivan Mitić
Glumac Nikola Kojo

- Zašto se Kojo nije pitao kako to da partije koje podržava, a koje su vodile resor kulture na svim nivoima vlasti, 12 godina u Beogradu i AP Vojvodini, kao i na republičkom nivou nisu izdvajale 1,2 milijarde dinara za snimanje filmova i serija i 1,8 milijardi dinara za podsticaje filmskoj industriji, kao što se izdvaja danas? Postojao je "Telekom Srbije" i u vreme vlasti koju Kojo podržava, pa kako je moguće da se nisu snimale serije u meri u kojoj se snimaju u poslednjih 10 godina? Zašto ne kaže građanima Srbije da je u 2008. godini Filmski centar Srbije imao budžet od svega 36,8 miliona dinara, a 2012. godine još manji,  24,8 miliona dinara - istakla je Gojkovićeva.

Koliki je napredak ostvaren u toj oblasti govori, kako dodaje, konstantan rast izdvajanja za film od 2013, a od 2018. godine do danas godišnji budžet Filmskog centra redovno iznosi preko milijardu dinara, odnosno čak 44 puta više nego 2012. godine, ne računajući novac koji se izdvaja iz drugih javnih izvora finansiranja.

- Takođe, javnosti radi, u poslednje četiri godine, broj zaposlenih u ovoj oblasti porastao je za čak 39 odsto. Ova Vlada Srbije, uz podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, danas obnavlja i gradi domove kulture, bioskopske sale, a za proteklih 10 godina digitalizovano je ukupno 28 bioskopskih sala širom Srbije. Istovremeno, zaista sam zgrožena porukama mržnje koje je Nikola Kojo uputio, nazivajući građane Srbije pogrdnim i uvredljivim imenima. Podrugljivo, uvredljivo i sa nipodaštavanjem govoriti o građanima, samo zato što ne dele njegovo političko mišljenje i to na skupu koji se tobože oranizuje povodom borbe protiv nasilja, je duboko zabrinjavajuće - dodala je ministarka kulture.

TANJUG/ Sava Radovanović
Ministarka kulture Maja Gojković

Gojkovićeva ističe da ako Nikola Kojo zna da se serije i filmovi snimaju novcem građana, morao bi da, kako dodaje ona, "zna i da novac građana dolazi dobrim delom i od onih koje on naziva ‘ovcama i govedima’ i omalovažava samo zato što imaju drugačije mišljenje".

- Ne sporeći pravo koje ima na svoje političke stavove, ipak niko ne sme i nema prava, da na tako neprimeren i necivilizovan način vređa građane Srbije i da im osporava pravo na opredeljenje i slobodu da ga izraze - poručila je ministarka kulture. 

Podsetimo, glumac Nikola Kojo učestvovao je u subotu na protestu u organizaciji opozicije "Srbija protiv nasilja", gde je izneo brojne kritike na račun aktuelne vlasti.

 

Basnoslovna zarada od Telekoma Srbije 

 

Printscreen
 

Na društvenim mrežama nedavno su se pojavili iznosi koje su glumci, koji prozivaju državu, prihodovali angažmanima u produkcijama koje je finansirao državni Telekom.

Prema tim navodima, Nikola Kojo je zaradio 125.000 evra snimajući serije "Tajne Vinove loze, "Crna svadba", "Čudne ljubavi" i "Košare".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike