Osuda Kurtijevih bezumnih akcija na severu KiM stigla i iz Brisela: EU neće prihvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije

26.05.2023

19:27

0

Autor: I.K.

Stano je ponovio da EU smatra da nedavni izbori ne nude dugoročno političko rešenje za opštine u kojima su održani

Osuda Kurtijevih bezumnih akcija na severu KiM stigla i iz Brisela: EU neće prihvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije
Copyright TANJUG/ DOPISNIK KiM

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da Evropska unija najoštrije osuđuje današnje sukobe u kojima su učestvovali kosovska policija i kako je rekao demonstranti na severu KiM i poručio da svi moraju da preduzmu akcije kako bi odmah deeskalirali situaciju.

"Evropska unija snažno osuđuje sukobe u kojima su učestvovali kosovska policija i demonstranti na severu Kosova, inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština. Žalimo i zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu, Euleks. Euleksu mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat", rekao je Stano novinarima u Briselu.

On je dodao da EU neće prihvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije, te da očuvanje mira i bezbednosti na terenu treba da bude prioritet.

Kosovo onlajn
 

 

Stano je ponovio da EU smatra da nedavni izbori ne nude dugoročno političko rešenje za opštine u kojima su održani.

"Takvo rešenje se može naći samo kroz istinski dijalog između svih ključnih aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba, uz posredstvo EU", zaključio je Stano.

Podsetimo, tzv. Kosovska policija upala je danas u zgrade opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, kako bi u njih ušli novoizabrani gradonačelnici na izborima koji su imali rekordno nisku izlaznost budući da Srbi na njima nisu učestvovali. Tri gradonačelnika kojima je danas uz primenu sile omogućeno da uđu u zgrade opštine zajedno su osvojili oko 400 glasova. 

U sukobima sa policijom, koja je bacala suzavac i šok bombe, povređeno je 10-ak ljudi i oni su prebačeni u KBC Kosovska Mitrovica

Zbog situacije na severu KiM, predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao je naredbu da Vojska Srbije podigne borbenu gotovost.

Brojni američki zvaničnici osudili su takođe današnje poteze Kurtija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike