Ministar bez portfelja Đorđe Milićević otvorio "Svesrpski dečiji sabor": "Ova manifestacija je najbolja slika sloge i jedinstva"

26.05.2023

13:12

0

Mladi iz srpske dijaspore i deca iz Srbije danas su ovde zajedno i kroz druženje, pesmu i igru jačaju međusobne veze, razvijaju osećaj pripadnosti i patriotizma - istakao je Milićević

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević otvorio "Svesrpski dečiji sabor":  "Ova manifestacija je najbolja slika sloge i jedinstva"
Đorđe Milićević - Copyright Kabinet ministra bez portfelja

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Đorđe Milićević, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, danas je u Dečijem kulturnom centru u Beogradu otvorio „Svesrpski dečiji sabor“. 

- Da bismo napredovali, da bismo živeli u miru, da bi imali nadu u bolju budućnost, potrebna nam je sloga i jedinstvo. Ova manifestacija je upravo najbolja slika sloge i jedinstva. Mladi iz srpske dijaspore i deca iz Srbije danas su ovde zajedno i kroz druženje, pesmu i igru jačaju međusobne veze, razvijaju osećaj pripadnosti i patriotizma - istakao je ministar Milićević. 

Na „Svesrpskom dečijem saboru“ učestvuju deca iz dijaspore i beogradske OŠ „Starina Novak“. Iz Austrije dolazi hor "Prosvjeta". Iz Mađarske mališani iz OŠ "Nikola Tesla". Nemačku predstavlja Srpski kulturni centar iz Ofenbaha na Majni. Rumuniju Teoretska gimnazija "Dositej Obradović". Iz Hrvatske, tu je Vukovarsko srpsko pevačko društvo "Javor" - hor "Javorčići". Iz Makedonije dolazi KUD "Srpski vez".

- Draga deco, tokom ovog Svesrpskog dečijeg sabora imaćete priliku da steknete nova prijateljstva, da se upoznate sa značajnim ličnostima, kulturnim dostignućima i istorijom naše zemlje. Želimo da vam pružimo mogućnost da naučite ili unapredite srpski jezik, jer je jezik veza koja nas spaja, bez obzira na udaljenost. Takođe, očekuje vas poseta institucijama Republike Srbije, obilazak muzeja, šetnja kroz Beograd, uz edukativne programe i radionice, kao i sportsko-rekreativne aktivnosti. Verujemo da će iskustva koja ćete ovde steći biti dragocena i da će vam pružiti snažnu vezu sa svojim korenima i srpskim identitetom - istakao je ministar na otvaranju manifestacije.

On je prethodno potpisao ugovor o pokroviteljstvu sa direktorom Dečijeg kulturnog centra Goranom Marićem.

- Neka Svesrpski dečiji sabor bude mesto susreta, zabave i učenja. Hvala vam što ste ovde da zajedno stvaramo mostove između generacija, da negujemo naše vrednosti i da gradimo budućnost koja će biti čvrsto utemeljena u ljubavi prema našoj otadžbini. Želim vam uspešan i nezaboravan Svesrpski dečiji sabor! Živela naša mladost, živela Srbija! - poručio je ministar Đorđe Milićević, čiji su govor okupljeni mališani pozdravili burnim aplauzom. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike