Sutra polaganje zakletve ostala tri gradonačelnika na severu, zajedno osvojili oko 400 glasova na izborima

24.05.2023

12:54

0

Autor: I.K.

Na izborima u četiri opštine na severu KiM je ukupno glasalo 1.567 birača od ukupno upisanih 45.950

Sutra polaganje zakletve ostala tri gradonačelnika na severu, zajedno osvojili oko 400 glasova na izborima
Copyright Tanjug/Dopisništvo KIM

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da će trojica gradonačelnika izabraniһ u tri opštine na severu KiM, sutra položiti zakletve, nakon što je prošlog petka to učinio gradonačelnik Severne Mitrovice.

"Konstitutivne sednice i polaganje zakletve tri nova gradonačelnika biće održane u javnim zgradama u ovim opštinama", rekao je Kurti na sednici prištinske vlade. 

Ijlir Peci, novoizabrani predsednik opštine Zvečan, namerava da položi zakletvu kao gradonačelnik na Kuli narodnog һeroja Ise Boletinija u selu Boletin u ovoj opštini, prenela je "Koha ditore". Istovremeno, Izmir Zećiri će položiti zakletvu u selu Kaber u Zubin-Potoku.
Tri sata kasnije, Lulzim Ćetemi, novoizabrani gradonačelnik Leposavića, namerava da položi zakletvu u lokalnoj kancelariji u Bistrici.

Podsetimo, za gradonačelnika Severne Mitrovice izabran je Erden Atić, koji je na izborima u četiri opštine na KiM dobio 519 glasova. U Zvečanu je pobedio Ilir Peci sa osvojenih 114 glasova. U Leposaviću je najviše glasova za gradonačelnika osvojio Ljuljzim Hetemi - 100, a u Zubinom Potoku je u trci za gradonačelnika pobedio Izmir Zećiri sa 196 glasova.

Na izborima je ukupno glasalo 1.567 birača od ukupno upisanih 45.950.

Na zgradi opštine u severnom delu Kosovske Mitrovice, nedavno je postavljena nova zastava takozvanog Kosova.

TANJUG/ DOPISNIK KiM
 

Na dan polaganja zakletve novoizabranog gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića bila je na terasi poslednjeg sprata.

Atić je zakletvu položio 19. maja, a izabran je na vanrednim lokalnim izborima, održanim 23. aprila sa osvojena 553 glasa, od preko 40.000 registrovanih birača. Izlaznost na izbore je bila nešto više od tri odsto. Međunarodna zajednica priznala je ovakve rezultate, ali je ukazala da ovakva situacija ne može dugo da opstane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče za RTS povodom najnovijih dešavanja na KiM, podizanja zastave tzv. Kosova u Mitrovici i najavljenog polaganja zakletve albanskih gradonačelnika na severu KiM, da je situacija na KiM izuzetno teška, ali da smo uspeli da sačuvamo mir i stabilnost'.

On je zahvaliio Srbima sa KiM na "odgovornosti, ozbiljnosti i ogromnoj podršci" i dodao da misli da će procentualno broju stanovnika najveći broj ljudi doći sa KiM na veliki skup u petak, 26. maja. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike