"Bio sam u školi "Vladislav Ribnikar", upisao se u knjigu žalosti, ali nemam potrebu da se pravdam bilo kome. Nisam vodio kamere"

23.05.2023

20:13

0

Nemam potrebu da se pravdam bilo kome ko misli da ima monopol na bol i tugu - rekao je predsednik

"Bio sam u školi "Vladislav Ribnikar", upisao se u knjigu žalosti, ali nemam potrebu da se pravdam bilo kome. Nisam vodio kamere"
Copyright ATAImages/Miloš Tešić/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je posetio školu "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, ali da nije imao potrebu da se nekome pravda i nije vodio kamere.

- Ni danas nisam vodio kamere. Jedinu fotografiju koju vidite slikana je telefonom. Naravno, bila je i direktorka škole, i nekoliko ljudi u školi. Upisao sam se u knjigu žalosti, obišao mesto zločina. Ali nemam potrebu da se pravdam bilo kome ko misli da ima monopol na bol i tugu - rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a.

Osim toga, razgovarao je i sa porodicama nastradalih kod Mladenovca i poručio da je susret bio izuzetno težak.

- Prvo sam otišao u kuću u kojoj žive roditelji Milana i Kristine Panić, Zorica i Saša. Sa svekrom i svekrvom, Svetlanom i Stojanom. Sačekali su me Zorica i Saša, roditelji Milana i Kristine. Oni su za nekoliko minuta izgubili sina i ćerku. Kristina nije dočekala maturu, Milan je bio policajac, divan dečak i mladić. Nije mrava zgazio. Naš narod kaže, kad vidite sliku, lepi kao jabuke, više neće ući u kuću. Jedino što sam mogao da im kažem je da ću kao građanin i predsednik Srbije za onog ko je to učinio, za onog ko ga je naoružao, i za one u porodici koji su to pomagali, tražiti najteže moguće kazne - kazao je predsednik.

Podsetimo, nezapamćeni zločini, masovna ubistva, dogodila su se 3. i 4. maja.

Najpre je 3. maja dečak K.K. u školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet učenika i radnika obezbeđenja) i ranio šest osoba (pet učenika i nastavnicu). Policija je ubrzo potom uhapsila počinioca za koga se kasnije saznalo da je trinaestogodišnji učenik sedmog razreda te škole, označen inicijalima kao K. K. Prema važećem Krivičnom zakonu Republike Srbije, K. K. ne može krivično odgovarati jer nema navršenih četrnaest godina.

Počinilac je bio naoružan sa dva pištolja, koja su bila u legalnom vlasništvu njegovog oca, kao i četiri Molotovljeva koktela koje je sam napravio.

Dan kasnije Uroš Blažić, posle svađe uzeo je pušku i otišao u selo Malo Orašje, gde je ubio pet osoba.

Potom se odvezao do sela Dubona, gde je ubio još troje ljudi.

Nakon što je završio masakr, krenuo je ka selu Šepšin, nekoliko kilometara severozapadno od Dubone, gde mu se izgubio svaki trag. Nakon potrage koja je trajalo celu noć, uhapšen je sutradan oko osam časova u selu Vinjište kod Kragujevca.

Do tamo je stigao taksijem, a kako se sumnja, Blažić je oteo vozača i uz pretnje ga primorao da ga vozi.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike