Brnabić opozicionim liderima: Šetate sa onima koji predsedniku Srbije prete ubistvom, a meni silovanjem

19.05.2023

18:27

0

Predsednica Vlade je takođe upitala zašto protest koji organizuje opozicija "mora da bude nasilje nad drugima?"

Brnabić opozicionim liderima: Šetate sa onima koji predsedniku Srbije prete ubistvom, a meni silovanjem
Premijerka Ana Brnabić - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je danas žaljenje što se opozicioni lideri nisu ogradili od pojedinaca sa kojima zajedno šetaju na protestu, a koji, kako je rekla, pozivaju na direktno ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića kao i onih koji njoj prete silovanjem.

Brnabić je rekla da nema ništa protiv mirnih protesta, da ih uvažava i prati sa dužnom pažnjom, ali da ne razume i ne prihvata da se namerno maltretiraju drugi građani, čak i oni koji Srbiju koriste kao tranzitnu zemlju.

- Šta su vam krivi građani, zašto oni dva sata ne mogu da prođu. Zašto? Zašto ih maltretirate - pitala je Brnabić opozicione poslanike na današnjoj sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravljalo o bezbednosnoj situaciji u zemlji.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ
 

Predsednica Vlade je takođe upitala zašto protest koji organizuje opozicija "mora da bude nasilje nad drugima?".

Brnabić je odgovarajući na komentare poslanika koalicije Moramo Aleksandra Jovanovića Ćute kritikovala što su ustali i pozivali da se iz pritvora pusti i Dejan Petar Zlatanović koji je u februaru na protestu direktno pretio predsedniku i govorio "ko potpiše njega ubiše", ali i što se nisu ogradili ni osudili slične pretnje koje su izneli Milovan Brkić i Jovo Bakić.

- Možda ne znate o kome pričam, nazvali ste ga Miloš Brkić, a on je čovek koji je na prvom komemorativnom protestu između ostalog pozivao klince da uzmu puške u ruke, i niko se od vas nije ogradio i nije ga udaljio - rekla je Brnabić.

Naglasila je i da nikada nikome u parlamentu ne bi rekla da nema ličnost i integritet kao što je to uradio Jovanović, kao i da je "nas baš briga za ubijenu decu".

- To vam nikada ne bih rekla iako bih imala mnogo više razloga da otvorim pitanje vaše ličnosti i integriteta kao čoveka koji je prvo bio investitor i tražio novac za mini hidroelktrane, a posle se borio provi istih - navela je Brnabić.

Printscreen/RTS2
 

Na tvrdnju Jovanovića da nikada nije aplicirao za projektno-tehničku dokumentaciju kao investitor i da takav dokument nikada neće naći, premijerka je pokazala dokument prepiske Jovanovića sa Ministarstvom energetika u vezi sa projektom male hidro-elektrane "Temska", 2016. godine.

- Oni Vam odgovaraju: Poštovani Aleksandre, prema evidenciji izdatih saglasnosti energetskih dozvola lokacija je slobodna. Neka stranka podnese zahtev. Ja nisam znala da ste vi takvih zahteva poslali na desetine, ja sam znala za ovaj jedan - rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade je rekla da mora ponovo da odgovori i na stalno ponavljanje opozicije koja traži ostavke pojedinih ministara.

- Nikad nigde u SAD se nije tražilo tako nešto ni u Norveškoj, ni Nemačkoj ni u Srbiji 2002. ni 2007. ni 2013. ni od vlasti ni od gradonačelnika. Kažete traži se ono što se traži u svakoj normalnoj zemlji, nijedna normalna zemlja za ovakve tragedije nije optužila vlast. To se prvi put desilo samo u Srbiji, niko ranije nije tražio ostavku, tako nešto se nije koristilo kao sredstvo političke borbe - rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je jedan od razloga zato što sve to može da se čuje - cenzus od tri odsto, jer u parlament može da uđe bilo ko može da uvredi nekoga.

Takođe, Jovanoviću je odgovorila da ne može da preti medijima i da govori da hoće da ih ugase.

- Kažem vam da ih nećete gasiti, kao što niko neće da gasi ništa na silu, nikada nijedan medij u Srbiji. Što se tiče rijalitija, razumem da biste nas sve ubacili u rijaliti - rekla je Brnabić i ukazala da predstavnici opozicije na protestu šetaju sa kolegom koji joj je pretio silovanjem.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike