Predato 26.339 komada oružja: Premijerka podnosi izveštaj o bezbednosti, sednica Skupštine počela minutom ćutanja za žrtve dva masakra

18.05.2023

15:19 >> 16:55

0

Sednica je sazvana radi razmatranja Izveštaja o bezbednosnoj situaciji u zemlji nakon masovnih ubistava

Predato 26.339 komada oružja: Premijerka podnosi izveštaj o bezbednosti, sednica Skupštine počela minutom ćutanja za žrtve dva masakra
Copyright RTS 2

Sednica je sazvana radi razmatranja Izveštaja o bezbednosnoj situaciji u zemlji nakon masovnih ubistava u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i na području Smedereva i Mladenovca - u Malom Orašju i Duboni. Takođe raspravlja se i o izveštaju REM i o Predlogu za glasanje o nepoverenju članu Vlade, ministru unutrašnjih poslova Republike Srbije, Bratislavu Gašiću, koji je podneo 61 narodni poslanik.

Sednica parlamenta počela je minutom ćutanja za sve žrtve dva masovna ubistva.

Nakon usvojenog dnevnog reda, pristupili su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministri Maja Popović, Darija Kisić, dr Danica Grujičić, Nikola Selaković i Bratislav Gašić.

RTS 2 printscreen
 

 

Na početku obraćanja, premijerka Brnabić izrazila je još jednom najdublje saučešće porodicama stradalih u dva masakra. Ona je istakla da je Skupština jedino mesto gde ozbiljni ljudi treba da raspravljaju o merama koje je država preduzela kako bi se svi građani osećali sigurnije.

- Radili smo na predlozima kako da kao društvo nastavimo dalje. Mislim da ovo nije vreme za političke podele, iako upravo danas vidimo da neki koriste ovo na najgrublji i najbanalniji način za podele, rekla je predsenica Vlade. 

Potom je podnela izveštaj o bezbednosti, koji su poslanici opozicije, koji su i tražili sednicu sa ovim dnevnim redom, dobacivanjem i preformansom povremeno prekidali, pokazujući da nemaju nimalo poštovanja za situaciju u kojoj se zemlja našla, te za žrtve masakra.

RTS 2 printscreen
 

 

Premijerka je saopštila da je 5. maja doneta naredba o predaji nelegalnog oružja od 8. maja do 8. juna, bez dokazivanja porekla i pravnih posledica. Od pokretanja akcije 8. maja u 7h predato 26.339 komada oružja, od toga 21.059 oružja i 5.280 minsko-eksplozivnih sredstava i 1.105.267 komada municije. Tokom prethodne akcije 2020. godine predato je 541 komad oružja, 11 bombi, jedno minsko-eksplozivno sredstvo, što svedoči koliko je ova akcija uspešna. 

-Još jednom želim da se zahvalim svim građanima koji su se odazvali i pozivam sve druge da to učine do 8. juna, rekla je premijerka.

Ona je istakla nakon što je pročitala izveštaj da je na raspolaganju za sva pitanja koja se tiču bezbednosti, te za predloge, ali joj je žao što se opozicija odlučila za performans.

-Borba protiv nasilja se ne vodi na Gazeli nasiljem nad građanima kojima se uskraćuje pravo na slobodno kretanje, već u Skupštini pred svim građanima ove zemlje, poručila je premijerka jasno, posle čega je usledio aplauz.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike