Najveća investicija u našoj zemlji: Predsednik Vučić u četvrtak na otvaranju kompanije Nidek u Novom Sadu

17.05.2023

16:17

0

Autor: I.K.

Ulaganje u Srbiju deo je dugoročne strategije ove japanske kompanije

Najveća investicija u našoj zemlji: Predsednik Vučić u četvrtak na otvaranju kompanije Nidek u Novom Sadu
predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright Foto: Instagram/avucic

Fabrika elektromotora japanske korporacije Nidek, biće u četvrtak svečano otvorena u Novom Sadu, a reč je o trenutno najvećoj stranoj investiciji u našoj zemlji. 

Svečanost je zakazana u 11 sati.

Ceremoniji svečanog otvaranja će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, g. Tecuja Cubota, otpravnik poslova Ambasade Japana u Srbiji i g. Micuja Kišida, izvršni potpredsednik Nidek korporacije. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike električnih motora japanske grupacije "NIDEC Corporation", koji je ocenio da je ovo jedan od projekata koji suštinski menja našu zemlju.

 

 

Kamen temeljac za novu fabriku, inače, položen je prošle godine, čemu su prisutvovali tadašnji gradonačelnik Novog Sada sada ministar odbrane Miloš Vučević i glavni i izvršni direktor kompanije "Nidek" Tošiki Sajto.

Nidek je osnovan 1973. godine u japanskom gradu Kjotu, a danas je svetski lider u proizvodnji svih vrsta elektromotora sa najvećim udelom na svetskom tržištu malih vretenastih motora koji napajaju hard diskove. Korporacija posluje u 46 zemalja, sa 347 kompanija u grupi i zapošljava više od 106.000 ljudi širom sveta. Tokom 2022. godine ukupan prihod od prodaje je iznosio 15,2 milijarde evra.

Ulaganje u Srbiju deo je dugoročne strategije kompanije, a otvaranje fabrika u Novom Sadu prvi je korak ka uspostavljanju evropskog industrijskog parka Nidek. Kada je reč o vrednosti ulaganja – u Evropi je planirana investicija od približno 1,35 milijardi evra. Kompanija će u novom poslovnom poduhvatu slediti svoje višedecenijsko iskustvo, kao i primer ulaganja u grad Pinghu u Kini, gde je Nidek za 20 godina poslovanja uložio više od dve milijarde evra, a izgrađeno je 12 fabrika u kojima je zaposleno preko 12.000 ljudi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike