Vučić i Kurti 2. maja u Briselu: EU potvrdila kada se nastavlja dijalog Beograda i Prištine

18.04.2023

16:21

0

Autor: I.K.

Prethodno su se Vučić i Kurti sastali u Ohridu 18. marta, kada je sastanak trajao 12 sati

Vučić i Kurti 2. maja u Briselu: EU potvrdila kada se nastavlja dijalog Beograda i Prištine
Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Iz Evropske unije je potvrđeno da će nastavak dijaloga Beograda i Prištine biti održan 2. maja u Briselu, a na sastanku će uz posredstvo Miroslava Lajčaka, biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Prethodno su se Vučić i Kurti sastali u Ohridu 18. marta, kada je sastanak trajao 12 sati. 

Kako je izjavio portparol EU Peter Stano, EU je oformila Zajednički nadzorni odbor za nadgledanje sprovođenja Sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i Aneksa za implementaciju.

"EU, kao fasilitator dijaloga Beograda i Prištine, zajedno sa Prištinom i Beogradom, kao stranama u dijalogu o normalizaciji odnosa, danas je uspostavila Zajednički nadzorni odbor za nadgledanje sprovođenja Sporazuma na putu normalizacije i Aneksa za njegovu implementaciju", saopštio je Stano. 

Dodao je da očekuje da će Projektni zadatak biti finalizovan i usvojen na prvom sastanku odbora, koji će se održati nakon sledećeg sastanka na visokom nivou koji je zakazan za 2. maj u Briselu.

Rekao je da se ovaj nadzorni odbor uspostavlja 30 dana nakon sastanka na visokom nivou u Ohridu, kako je navedeno u Aneksu o implementaciji.

Zajedničkim odborom za praćenje predsedavaće specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak. Tzv. Kosovo će predstavljati njegov ambasador u Briselu Agron Bajrami, a Srbiju predsednik kancelarije za KiM Petar Petković.
Kako se navodi, odbor će se redovno sastajati u Briselu.
 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike