Ambasada Rusije: Da biste znali šta se događa u svetu, treba samo da izvrnete reči ambasadora SAD

22.04.2023

22:29

0

Autor: M. Vu.

Ruska ambasada skreće pažnju i na činjenicu da su SAD, mada imaju relativno kratku istoriju samostalne državnosti, izvršile više od 300 agresija i invazija

Ambasada Rusije: Da biste znali šta se događa u svetu, treba samo da izvrnete reči ambasadora SAD
Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko - Copyright Milos Tesic/ATAImages

Ambasada Rusije u Srbiji objavila je u subotu saopštenje na svom "Telegram" nalogu, u kome se osvrće na pojedine stavove koje je nedavno izneo američki ambasador u Srbiji.

Američki ambasador Kristofer Hil izjavio je da je stav Vašingtona da Briselski sporazum konačno treba da se primeni i da je najvažnija stvar u tome formiranje Zajednice srpskih opština.  

Kako konstatuju iz ruske ambasade, realnost je takva da Priština, uz podršku Vašingtona, već jednu deceniju izbegava svoje obaveze iz Brisela, pre svega o stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu sa izvršnim ovlašćenjima, onemogućavajući bilo kakav ozbiljan i predmetan razgovor sa Beogradom o toj ključnoj temi.

Umesto toga, Priština stalno postavlja besmislene preduslove, zatvara oči na bukvalno svakodnevno nasilje nad Srbima i izaziva veštačke krize svojim jednostranim provokativnim potezima.  

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Očigledan primer takvih poteza su, konstatuje se iz ruske ambasade, nelegalni i nedemokratski izbori koje Priština namerava da održi u nedelju, 23. aprila, u četiri opštine na severu pokrajine, u kojima lokalni Srbi, iako čine većinu stanovništva, neće učestvovati, jer se ne slažu sa ranijim protivpravnim koracima Prištine.

Jedini cilj takvih i sličnih provokacija je da se kosovski Srbi nateraju da napuste svoja vekovna ognjišta, zaključuje se, pa da Priština dovrši osvajanje severa pokrajine.

Apsolutna većina zemalja na svetu nastavlja saradnju sa Rusijom

Ambasada Ruske Federacije se osvrće i na stav američkog ambasadora prema kojem je potrebno da "svi razumeju da su mnoge države primenile ove sankcije" protiv Rusije.

Ambasada tim povodom podseća da apsolutna većina zemalja sveta, u kojima živi preko 85 odsto svetskog stanovništva, nastavlja međusobno korisnu i sadržajnu saradnju sa Rusijom i da se nije se pridružila nelegitimnim i jednostranim antiruskim sankcijama Kolektivnog zapada, odnosno takozvane zlatne milijarde.

Kolektivni Zapad je, tokom nekoliko stoleća neokolonijalne dominacije, navikao da svima diktira svoju agendu, a sada nastoji da zaustavi objektivan i nepovratan proces formiranja multipolarnog svetskog poretka, koji se temelji na međunarodno-pravnim načelima utvrđenim u Povelji UH.

SAD su izvršile više od 300 agresija širom sveta

Povodom izjave američkog ambasadora Hila, koji kaže da nikad u životu nije "video situaciju kao što je ova u kojoj Rusija primenjuje agresiju protiv svog suseda", ambasada upozorava da aktuelna dešavanja u Ukrajini nisu ništa drugo nego rezultat višegodišnjih priprema SAD i njihovih satelita za globalni hibridni rat protiv Rusije, koja je, na kraju, kada su bila iscrpljena sva raspoloživa diplomatska sredstva, bila primorana da pokrene Specijalnu vojnu operaciju kako bi zaštitila svoju bezbednost od direktnih pretnji sa teritorije Ukrajine.

Ruska ambasada skreće pažnju i na činjenicu da su SAD, "mada imaju relativno kratku istoriju samostalne državnosti, izvršile više od 300 agresija i invazija, uglavnom pod ciničnim i lažnim izgovorima, kao što je to bilo u Jugoslaviji, Iraku, Libiji, Siriji."

Istovremeno, SAD su prva i "jedina država koja je upotrebila nuklearno oružje protiv druge zemlje, i to već poražene u Drugom svetskom ratu - Japana, izvevši napade na civilno stanovništvo gradova Hirošime i Nagasakija 1945. godine."

Ova lista, zaključuje se iz ruske ambasade, može da bude produžavana unedogled. Ambasada, na kraju, daje i preporuku za razumevanje međunarodnih odnosa: "Da biste saznali šta se stvarno događa u svetu, potrebno je samo da izvrnete reči ambasadora SAD."

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike