Predsednik Vučić: Zahvalni smo švedskim investitorima, ponovio sam da Srbija neće da podrži članstvo Kosova u UN

19.04.2023

12:30

0

Presdednik Srbije sastao se danas sa Tobijasom Bilstremom, a nakon sastanka su se obratili

Predsednik Vučić: Zahvalni smo švedskim investitorima, ponovio sam da Srbija neće da podrži članstvo Kosova u UN
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas s ministrom spoljnih poslova Kraljevine Švedske Tobijasom Bilstremom na Andrićevom vencu.

- Švedska je jako važan partner našoj zemlji, ono što je jako važno da u prva dva meseca imamo dodatno povećanje našeg izvoza u Švedsku. Zahvalni smo švedskim investitorima koji zapošljavaju srpske radnike. Govorili smo i o srpskoj dijaspori koja predstavlja most između naših naroda - istakao je Vučić i dodao:

- Gospodin Bilstrem je posebno instistirao na tome da Srbija uvede sankcije Ruskoj Federaciji, ja sam razumevajući poziciju Švedske, rekao da i nas mora neko da razume. Mi čeznemo da ostanemo vojno neutralni. Baš taj blok je 1999. napao našu zemlju. Što se tiče evropskog puta Srbije, mi smo uvek bili zahvalni Švedskoj na toj podršci - naveo je predsednik.

FOTO: TANJUG/ RADE PRELIĆ
 

Predsednik Vučić rekao je i kako su se dotakli teme Kosova i Metoije

- Govorili smo i o situcaji na KiM. Ponovio sam da će Srbija ispuniti ono što smo rekli, ali da Srbija neće da podrži članstvo Kosova u UN. Danas je 10 godina od usvajanja Briselskog sporazuma, kada formirate ZSO, tek kada to ispunite, mi ćemo da radimo sve drugo. To je obaveza koja postoji iz 2013. godine. Mi u Srbiji nismo toliko glupi. Čekamo da ispunite ono što su vaše obaveze, onda ćemo da prionemo na posao i pokažemo koliko smo pouzdan partner - kazao je Vučić.

Bilstrem je rekao kako je sa predsednikom Vučićem razgovarao o odnosima u regionu, reformama i situacije u Ukrajiini.

-  Oko 130 hiljada lica sa srpskim korenima živi u Švedskoj, švedske kompanije posluju u Srbiji. Verujem da će učesnici na političkoj sceni Srbije ostati na putu ka EU. Hvala što sme tako srdačno primili  - kazao je Bilstrem.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike