Dok Kurti sa ambasadorima Kvinte razgovara o primeni sporazuma, Vjosa Osmani poručuje da nema autonomije za Srbe

07.04.2023

15:52

0

Na sastanku je izražena puna posvećenost sveobuhvatnoj i bezuslovnoj primeni sporazuma

Dok Kurti sa ambasadorima Kvinte razgovara o primeni sporazuma, Vjosa Osmani poručuje da nema autonomije za Srbe
Aljbin Kurti - Copyright TANJUG/ DOPISNIK KiM

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i njegov zamenik Besnik Bisljimi sastali su se danas sa ambasadorima i zamenicima ambasadora zemalja Kvinte i predstavnikom Kancelarije Evropske unije na Kosovu, prenosi Kljan Kosova.

Na sastanku je razgovarano o procesu implementacije Osnovnog sporazuma sa Srbijom i Planu implementacije usvojenom 18. marta. Kurti i Bisljimi informisali su diplomatske predstavnike o rezultatima poslednjeg sastanka u Briselu, održanom 4. aprila i očekivanjima od ovog procesa u narednim nedeljama i mesecima.

Na sastanku je izražena puna posvećenost sveobuhvatnoj i bezuslovnoj primeni sporazuma.

„Takođe je traženo da proces učlanjivanja Kosova u Savet Evrope i prihvatanje aplikacije Kosova za članstvo u EU teče brzo“, navodi se u saopštenju.

Osmani: Nema autonomije za srpske opštine

Istoremeno, tzv. predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da nema autonomije za srpske opštine i da sa mesta predsednika ne bi dozvolila da se krši Ustav. Navela je i da Kosovo već ima garancije da neće biti prekoračen Ustav Kosova, prenosi Dukađini.

"Nema autonomije. Sve što bi proizašlo iz Ustava Kosova, mora da bude ratifikovano u Skupštini Kosova, tako da će na kraju poslanici odlučiti o tako nečemu. Ali, kao predsednik, ni u jednom trenutku ne bih dozvolila da se to postigne mimo ustava, ili mimo odluka Ustavnog suda koji je definisao parametre u pogledu prava Srba i njihovog organizovanja na Kosovu", rekla je Osmani.

Ona je dodala da kosovska delegacija radi na utvrđivanju detalja koji se tiču člana 7 iz sporazuma postignutog u dijalogu i da se to sve zasniva na principima koji su već utvrđeni.

Prvi princip, kako je rekla je Ustav tzv. Kosova, tako da "autonomija ne može da bude mimo Ustava Kosova", a kao drugi princip je navela odluku Ustavnog suda iz 2015. godine i druga načela utvrđena od strane Skupštine koja se, kako je navela, "odnose na očuvanje integriteta i suvereniteta zemlje i unutrašnje funkcionalnosti poznate kao princip unitarnosti".

"Moram da pomenem i američku poziciju, koja je i pismeno utvrđena, a koja je, između ostalog, dodatni princip vodič u koracima koji su pred nama. Naša država ima garancije da neće smeti da se prekorači Ustav i mi ćemo sve te garancije iskoristiti da zaštitimo interes države”, navela je Osmani za RTV21.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike