Priština pokušava da očisti sever Kosova: Obraćanje Vučića nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM

07.04.2023

13:45 >> 15:14

0

Sastanak sa Srbima održan u Palati Srbija

Priština pokušava da očisti sever Kosova: Obraćanje Vučića nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM
sastanak predsednika Srbije sa Srbima sa KiM - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i metohije održan je danas u Palati Srbija.

Posle završenog sastanka predsednik Vučić se obraća javnosti.

Nezadovoljstvo Srba zbog hapšenja na KiM je ogromno. 

-Dogovorili smo se da zajednički nastavimo da radimo, da bismo izašli sa saopštenjem.

Sledeći sastanak biće u Raški, do kada treba da dogovorimo zajedničku platformu.

-Tema daljeg ekonomskog napretka Srba na KiM, šta možemo da uradimo i za socijalno-ugrožena lica. Ono što se danas dogodilo je da su Srbi pokazali ogromno ogorčenje bes i ljutnju, kako na rukovodstvo u Prištini, tako i zbog ćutanja međunarodne zajednice. Traže podršku Srbije. Saslušao sam ih sve što govore, pokušao da objasnim u kakvoj smo situaciji, ali i da pronađemo neka rešenja kako bi oni mogli da žive lakše i mirnije. Posebno su ogorčeni hapšenjem Srba, rekao je Vučić dodajući da je to pokušaj čišćenja severa Kosova svih koji bi mogli da se jednog dana suprotstave.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

On je rekao da je odustao od svog predloga zaključka koji je imao pet tačaka, jer je nezadovoljstvo Srba veliko, te će za sedam dana biti usaglašeni zaključci.

Njegova molba je da se sačuva mir, nisam optimista i plašim se da neki ljudi nisu razumeli šta je to što se dešava na KiM.

-Nije pitanje da li ćemo mi da učinimo neke ustupke, nego formiranje ZSO, poručio je Vučić. 

Držanje trenera iz Štrpca, ispitivanje, pa privođenje, hapšenja predsednika kluba, direktora kluba, jer naša deca ne smeju da budu u sistemu Srbije, a ako su u sistemu Srbije, onda su za njih kriminalci. 

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Predsednik je najavio da će za sedam dana, pred Uskrs biti donete ekonomske mere kojima će se, nada se, obradovati Srbi na KiM.

Povodom teksta o bombardovanju RTS-a u listu Danas, Vučić je rekao da je kriv jer niko nije reagovao, jer niko neće da se zamera, te da se jedino on izgleda bori za principe.

-Tekst je jeziv, sraman, bestidan... kakvo bi bestiđe da clada u Srbiji... Takvi misle da zaslužuju poverenje građana koji podržavaju bombardovanje, ubijanje. Ne mislim da iko treba da sprečava takve telstove, ali je potrebno da naiđu na adekvatnu ocenu, ne treba to da se suzbija. Nažalost nisam bio u zemlji, nije me niko ni pitao, sinoć mi niko nije postavio pitanje...

-Vučićević je ogolio lice lažne srpske elite i tobož izmučene javnosti, koja ne zna šta bi od pritisaka, a od svih tih koji su tobož izloženi pritiscima, u zatvoru je završio jedino Vučićević. Postigao je još jednu stvar da se pokaže da su u laži kratke noge, jer oni koji kukaju sve vreme zapravo nisu ugroženi uopšte. Besisleno je da Vučićević ide u zatvor jer je rekao istinu. Zamislite kolega ga tužio pa želi da ovaj završi iza rešetaka. U prvostepenom slučaju je osuđen zato što je neki „kreten“, siledžija, pošto se hvali da bi da siluje žene i ćerke i to mu je Vučićević rekao, a šta drugo da mu kažete kad hoe da ide po kućama i siluje i sad je osuđen ovaj koji za ovog koji hiće da siluje kaže da je kreten. Pa, izvinte nešto ipak nije u redu sa nama. Zato podržavam da novinari budu oslobođeni za uvredu... Kolege bi zapravo trebalo da se zahvale Vučićeviću. I oni koji se smeju da je proveo „samo dva dana“, a da su oni proveli dva dana, žalili bi se i Briselu i Parizu...

Ponošu, hrvatskom državljaninu, Vučić je na kritike zbog novca koji se izdvaja za hram Svetog Save poručuje da je država dala ne samo pet miliona, nego i više da se završi hram Svetog Save.

-Uložili smo više nego svi ostali zajedno. I ranije su bile narodne pare, ali ih nije bilo, pre svega ih nije bilo za narod, ni za crkvu, ni za puteve...

Vučić istakao da još neće saopštiti odluke

-Osmani kaže da će da organizuje izbore na severu za 2 odsto stanovnišva, za 0,2 u Zvečanu, za 0,9 u Leposaviću, 1,1 odsto u Zubinom Potoku. U Kosovskoj Mitrovici nisu našli ni izmišljenog Srbina, ni agenta, ni ludaka. Možete misliti dovešće iz Južne Mitrovice lažno prijavljene u Severnu Mitrovicu da glasaju i izabraće tog Sadika i na šta to liči onda? To je plan A valjda da njih 1 odsto upravlja sa 99 odsto. A plan B da pobiju Srbe pošto ne znam šta bi bio plan V, taj plan B im se neće ostvariti, to je sve što imam da kažem. Kako kaže Fridom Haus oni su najuspešnija demokratija, najupešnija NATO zemlja, tih 1 odsto upravlja sa 99 odsto. Okupacija u 26 slika. Ako je to cilj, u redu. I o tome smo danas razgovarali, ali onda da ceo svet zna šta se dešava i da ništa više od nas ne traže. Neka kažu da je Aljbin Kurti gradonačelnik Severne Mitrovice pošto je dobio jedan odsto glasova. Tako funkcioniše demokratija. U Zubinom potoku isto tako. Slikom i rečju. Pitaju nas zašto se nisu prijavili... Nemojte da budete naivni, zato što su učešće na izborima uslov, ali pošto se formira ZSO, a do sada su učestvovali četiri puta, a nema ZSO. Šta je starije kokoška ili jaje? Ovde smo imali četiri puta jaje, samo kokoške nigde nema. A svi se prave naivni...Pogaziše sve oko tablica, ništa što predložimo neće da prihvate. Šta god da postignemo, za njih ne važi ništa, sad ćemo da vidimo. Mi ajde da normalizujemo, da budemo fini, da učinimo kako treba, bezbroj ustupaka. Da vidimo šta ćete da radite posle naših odluka. Nema Srbina koji ima hrabrosti a da nisu pokušali da ga uhapse. Sa severa su krenuli i na jug. Nijedan ne priznaje nezavisnost. Osim agenata koji rade za vašu službu. Bednici koji rade protiv svoje zemlje, zaključio je Vučić

Na sastanku u Palati Srbija prisutan je bio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, dok Srbe sa KiM predstavljaju predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici Igor Simić i Milan Radoičić, predsedbnici opština Leposavić, Štrpce i Gračanica Zoran Todić, Dalibor Jevtić i Ljiljana Šubarić i brojni drugi predstavnici.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike