Vučević obišao Treću brigadu kopnene vojske i Mešovitu artiljerijsku brigadu: Srbija je danas posvećena miru i nacionalnim interesima (FOTO)

05.04.2023

13:48

0

Ministra Vučevića dočekao je komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović

Vučević obišao Treću brigadu kopnene vojske i Mešovitu artiljerijsku brigadu: Srbija je danas posvećena miru i nacionalnim interesima (FOTO)
Copyright Printscreen/Instagram/milosvucevic_odbrana

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević obišao je danas Treću brigadu kopnene vojske i Mešovitu artiljerijsku brigadu u niškoj kasarni “Mija Stanimirović”.

Ministra Vučevića dočekao je komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, a komandant Treće brigade kopnene vojske pukovnik Dragan Antić i komandant Mešovite artiljerijske brigade pukovnik Dejan Novaković informisali su ministra odbrane o stanju u jedinicama, ključnim zadacima i planovima za naredni period.

Ministar Vučević istakao je da pripadnikе Treće brigade kopnene vojske i Mešovite artiljerijske brigade, osim savremenog naoružanja i vojne opreme, karakteriše i visok moral.

– Danas sam sa komandantom Kopnene vojske generalom Simovićem u poseti dvema jedinicama – Trećoj brigadi kopnene vojske i Mešovitoj artiljerijskoj brigadi, zajedno sa njihovim komandantima pukovnicima Antićem i Novakovićem, ali i velikim brojem drugih oficira, podoficira i vojnika. Uverili smo se u novo naoružanje i vojnu opremu, tehniku, ali pre svega u raspoloženje pripadnika ove dve slavne jedinice koje imaju dugu istoriju, a time i obavezu da čuvaju to što su naši preci zavetovali i za šta su se borili- rekao je ministar odbrane.

Printscreen/Instagram/milosvucevic_odbrana
 

 

Prema rečima ministra Vučevića, Srbija je danas posvećena miru i to je nacionalni, državni interes.

– Svakodnevno radimo na jačanju Vojske Srbije kao garanta slobode, nezavisnosti naše države i kao najsnažniji odvraćajući argument ili faktor prema svima onima koji nisu dobronamerni. Razumeo sam izazove i probleme sa kojima se suočavaju pripadnici i Treće brigade kopnene vojske i Mešovite artiljerijske brigade, i verujem da ćemo zajedničkim radom i Vlada Republike Srbije i Ministarstvo odbrane, Generalštab, Komanda Kopnene Vojske, svi zajedno raditi na stvaranju boljih uslova za život i rad pripadnika ovih jedinica i svih pripadnika Vojske Srbije – istakao je ministar Vučević.

Ministar odbrane čestitao je pripadnicima Treće brigade kopnene vojske i Mešovite artiljerijske brigade na radu i trudu u realizovanju svih zadataka koji se pred njih stavljaju.

– Čestitam, još jednom, na ovom prikazu osposobljenosti pripadnika ove dve jedinice i pozivam sve građane Srbije 22. aprila da se vidimo na aerodromu Batajnica. Videćete najmodernije naoružanje i vojnu opremu, videćete našu vojsku u punom sjaju i kapacitetu, a videćete i ono sa čim raspolaže i Treća brigada kopnene vojske i Mešovita artiljerijska brigada- rekao je ministar Vučević.

Printscreen/Instagram/milosvucevic_odbrana
 

 

Nakon sastanka sa komandantima jedinica, u nastavku obilaska, ministar odbrane prisustvovao je prikazu artiljerijske baterije za protivvazduhoplovna dejstva 40 mm „Pasars“ namenjenog za zaštitu kopnenih snaga na maršu i tokom izvođenja borbenih dejstava. Nakon predstavljanja ključnih i osnovnih elemenata obuke artiljerijske baterije prikazan je i rad tenkovske čete u formiranju marša i izviđanje u ulozi čelne patrole na tenkovima M84.

Pripadnici Mešovite artiljerijske brigade prikazali su i marš samohodne topovsko-haubičke artiljerijske baterije 155 mm „NORA B-52“ M15 i posedanje elemenata borbenog rasporeda u cilju podrške snaga Kopnene vojske. Poseban deo prikaza odnosio se na rad komandno-izviđačkog vozila BOV KIV, kao i rad na univerzalnoj pokretnoj artiljerijskoj računarskoj stanici.

Na kraju obilaska ministar Vučević obišao je i Spomen sobu Mešovite artiljerijske brigade i tom prilikom u spomen knjigu upisao: “ Artiljerija je uvek bila simbol srpske vojske, ali i naših pobeda. Slavna tradicija, ispričana istorija artiljerijskih jedinica naše vojske, obavezuje pripadnike MABR da budu dostojni naslednici i čuvari ove slavne tradicije. I sam kao artiljerac osećam poseban osećaj ponosa na sve pripadnike ovog roda naše vojske kako u prošlosti, tako i u današnjem vremenu, ali i za buduće generacije”.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike