Glavni pregovarači Beograda i Prištine naredne nedelje u Briselu

28.03.2023

14:44

0

Susret glavnih pregovarača biće prvi korak ka procesu primene svega što je u Ohridu dogovoreno

Glavni pregovarači Beograda i Prištine naredne nedelje u Briselu
Besnik Bisljimi Petar Petković - Copyright Kancelarija za KiM Printscreen/Youtube/ KTV - Interaktiv

Naredne nedelje u Briselu sastaće se glavni pregovarači Srbije i Kosova, Petar Petković i Besnik Bisljimi, potvrdio je portparol Evropske unije (EU) Peter Stano, piše Radio Slobodna Evropa.

Prema Stanovim rečima, Bisljimi iz Prištine i Petković iz Beograda dolaze na poziv evropskog faciltatora kako bi "izneli sve što je dogovoreno u Ohridu i počeli sledeće korake ka implementaciji".

Susret glavnih pregovarača je prvi nakon sastanka u Ohridu, gde su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti dogovorili o primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa. Njih dvojica su prethodno krajem februara u Briselu prihvatili evropski predlog za normalizaciju odnosa.

Da će susret glavnih pregovarača biti prvi korak ka procesu primene svega što je u Ohridu dogovoreno potvrdio je za RSE prošle nedelje i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Stano je naglasio da je Evropska unija već počela sa svojim delom posla koji se odnosi na uključenje dogovora iz Ohrida u poglavlje 35 u pristupnim pregovorima Srbije i EU. Takođe je potvrdio da će u budućnosti biti i susreta na najvišem političkom nivou, ali da će Brisel održavanje tih sastanka najaviti kada bude prikladno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike