Održana premijera filma "Dosije Kosovo - Žuta kuća": Potresna priča o organima otetih Srba koji su koštali 45.000 dolara

23.03.2023

23:35

0

- Nagledao sam se svakakvih zverstava u Africi ali to se odigralo u Evropi ostavilo me bez reči - rekao je francuski pukovnik Žak Ogar

Održana premijera filma "Dosije Kosovo - Žuta kuća": Potresna priča o organima otetih Srba koji su koštali 45.000 dolara
Premijera filma "Dosije Kosovo – Žuta kuća" - Copyright Foto: Tanjug/Jadranka Ilic

Film "Dosije Kosovo – Žuta kuća", zasnovan na izveštaju bivšeg specijalnog izvestioca Evropske komisije Dika Martija, koji je večeras premijerno pirkazan, po rečima članova porodica nestalih Srba unosi nemir i tugu u njihove živote, ali i budi nadu da će saznati sudbinu najmilijih.


Film je, kako je navedeno na početku, snimljen na osnovu istraživanja Dika Martija i izveštaja koji je usvojen u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, kao i na Unmikovom dokumentu iz 2003. godine, u kojem su navedene izjave svedoka, bivših pripadnika tzv. OVK koji su imali direktna ili indirektna saznanja kako o transportovanju Srba u Albaniju, tako i o trgovini njihovim organima.

U filmu koji govori o strahotama, prebijanjima, mučenjima i agonijama kroz koje su u poslednjoj fazi života prošli oteti Srbi i Albanci, o vađenju bubrega iz leševa, prodaji organa, svedoči i francuski pukovnik Žak Ogar koji je tada bio komandant specijalnih jedinica francuskog KFOR-a i koji je posle onoga što je video tih dana na KiM napustio francusku vojsku.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilic
 

- Nagledao sam se svakakvih zverstava u Africi ali to se odigralo u Evropi ostavilo me bez reči - rekao je Ogar.

Sudbine u filmu iznose Verica Tomanović, supruga otetog lekara Andrije Tomanovića, koja je podsetila i na knjigu Karle del Ponte "Lov, ja i ratni zločinci" i Igor Todorovski, brat mladića (28) koji je otet sa radnog mesta iz Urgentnog centra u Prištini, a kome, kako kaže, ne može ni sveću da upali.

Prikazan je i frenetičan smeh šefa francuske diplomatije Bernara Kušnera nakon što su ga na KiM pitali o trgovini organima i "Žutoj kući", kada je novinaru rekao da mora da ide da se pregleda.

U filmu su prikazana prebijanja i Srba i Albanaca koji posle toga nisu mogli ni da hodaju danima i analize koje su im rađene. Podseća se da je Marti opisao kroz kavu agoniju su prolazili oteti na samom kraju, da su ubijani pucnjem u glavu, pa transportovani na mesto gde su iz leševa vađeni organi.

Prema iizveštaju, glavni organ kojim se trgovalo po ceni od oko 45.000 dolara, bio je bubgreg jer je mogao da preživi 24 časa van tela, a srce četiri. Zato je kuća u kojoj je to rađeno bila blizu aerodroma u Tirani i služla je kao tranizit na putu do druge dve kuće.

Autorka filma: Važno je priču otrgnuti od zaborava

Autor filma Slađana Zarić podsetila je da se nije mnogo znalo o "Žutoj kući", da mnogi nisu verovali da je bilo trgovine organima posle juna 1999. i da je zato želela da pokaže sudbinu ljudi, da pričajući njihove priče prizove te ljude u kolektivno sećanje.

- Ako ne pričamo o njima oni će ponovo nestati, pričamo o otmicama i nestancima ljudi pred 50.000 Kforovih vojnika, tada je stradalo i nestalo i ubijeno više od 1.000 ljudi, najviše Srba, ali i 370 Albanaca je ubijeno - navela je ona.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilic
 

Prema njenim rečima, film je pokušaj da te ljude i njihove sudbine otrgnemo od zaborava, jer "ako ne znamo šta se dešavalo nećemo moći da razumemo šta se danas dešava niti šta će se desiti u budućnosti".

Zarić je rekla da ne očekuje burne reakcije međunarodne javnosti jer je film zasnovan na izveštaju Dika Martija, nakon kojega je usledila istraga koje je to potvrdila.

Dodala je očekuje da u Albaniji i dalje negiraju izveštaj Dika Martija.

- Ovo nije propaganda niti bajka, već se bazira na činjenicama i na izveštajima UNMIK-a - istakla je ona.

"Da porodice nađu mir"

Dragana Majstorović, majka nestalog Ivana, koji nikada nije stigao tamo gde je krenuo iz Prištine - u centralnu Srbiju da upiše četvrti razred srednje škole, izrazila je nadu da će se nešto saznati o nestalima i njihovim sudbinama.

- Svet ne bi trebalo da ostane nem na ovu priču, koja nije bajka ni priča, već istinit događaj sa svedocima i argumentovanim podacima - rekla je ona za Tanjug

Predsednik vladine komisije za nestale Veljko Odalović ocenio je kao dobro to što je snimljen film "Žuta kuća".

Foto: Tanjug/Jadranka Ilic
 

- Dobro je da je tragedija i jedna neispričana priča ispričana, da se neko odvažio da uradi tako tešku temu, koja može pomoći da dođemo do više informacija o stradanjima naših ljudi, ne samo u Albaniji već i širom KiM -  rekao je Odalović za Tanjug.

Kako kaže, tema je teška i opterećujuća.

- Krajnje je vreme da proces dobije na zamahu, da dobijemo novi prostor, novu snagu i vetar u leđa, da ovo breme polako skidamo sa porodica, da rasvetlimo sudbine nestalih da porodice nađu mir i spokoj - rekao je Odalović.

Premijeri filma snimljenog u saradnji RTS i MUP-a Srbije u Palati Srbija, prisustvovali su predsednik parlamenta Vladimir Orlić i ministri Ivica Dačić, Maja Gojković, Darija Kisić, Branko Ružić, Tomislav Žigmanov, Bratislav Gašić, Zoran Gajić, Danica Grujičić, Đorđe Miličević, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predstavnici SPC, savetnici, porodice žrtava, kao i nestalih.

Film je večeras prikazan i na RTS-u.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike