Predsednica albanskog parlamenta uputila dopis Savetu Evrope: Traži obaranje izveštaja o trgovini ljudskim organima

24.10.2022

10:17

0

Poslala pismo Savetu Evrope o rezoluciji protiv izveštaja Dika Martija

Predsednica albanskog parlamenta uputila dopis Savetu Evrope: Traži obaranje izveštaja o trgovini ljudskim organima
Ljindita Nikola Balkanweb printscreen - Copyright Youtube/Balkanweb printscreen

Predsednica Skupštine Albanije Ljindita Nikola uputila je pismo predsednicima država članica Saveta Evrope od kojih je zatražila podršku za, kako je navela, "ispravljanje tragične greške“ prema Albaniji i Kosovu zbog neosnovanih i neistinitih sumnji u trgovinu ljudskim organima, prenosi Albanijan post.

Ona ih je obavestila da je albanski parlament usvojio Rezoluciju "o neosnovanosti tvrdnji o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji". 

Nikola je od predsednika država članica Saveta Evrope zatražila podršku njihovih delegacija u Parlamentarnoj skupštini SE. Ona je navela da je reč o pravu Albanije, kao i Kosova, da povrati dostojanstvo narušeno nekim potpuno neosnovanim i neistinitim sumnjama u trgovinu ljudskim organima u Albaniji i na Kosovu, za koju se tvrdi da su izvršile vođe OVK. 

"Ovim pismom želim da vam skrenem pažnju na jedno veoma važno pitanje koje se odnosi na pravdu i ljudska prava kao suštinske vrednosti demokratskog sistema i savremene civilizacije, koje leže u temeljima Saveta Evrope", navela Nikola. 

Prema njenim rečima, rezolucija poziva Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope da sačini naknadni izveštaj o Rezoluciji 1782 (2011) zasnovanoj na izveštaju Dika Martija, u svetlu razvoja događaja koji su se desili tokom ove decenije.

Tekst Rezolucije Skupštine Albanije upućen je vlastima i Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope 12. avgusta ove godine, uključujući i zahtev da o tome bude obaveštena svaka zemlja članica Saveta Evrope.

Premijer Albanije Edi Rama održao je 12. oktobra ove godine govor u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u kojem je saopštio sadržaj Rezolucije koju je usvojila Skupština Albanije, kao i, kako tvrdi, neosnovanost optužbe na osnovu koje je Rezoluciju usvojio  Saveta Evrope, ističući da, "nažalost, ove optužbe i dalje podstiču neprijateljstvo i ksenofobiju prema Albancima".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike