Dačić: Nisam optimista, ali neophodno je obnoviti politiku proširenja EU

09.03.2023

11:15

0

Dačić kaže da se u Evropskoj uniji oseća zamor od proširenja i da ne zna da li će doživeti da Srbija postane članica EU

Dačić: Nisam optimista, ali neophodno je obnoviti politiku proširenja EU
Ivica Dačić - Copyright TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Na Balkanskom forumu u Budimpešti, na kojem učestvuju ministri spoljnih poslova Srbije, Mađarske, Severne Makedonije i Albanije, šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da nije optimista da će dočekati da postanemo članica EU, ali da, kako je rekao, moramo sve da uradimo kako ne bismo naštetili tim integracijama. 

On je podsetio da je prošlo 20 godina od Solunskog samita kada je Zapadnom Balkanu obećana evropska budućnost. Međutim, kako ističe, neophodno je obnoviti politiku proširenja.

„Mi imamo krizu kriterijuma, to jest uopšte ih nemamo. Mi sada imamo pokretne ciljeve, ali podsećam da je EU dala obećanje da će sledeća članica Unije biti sa Zapadnog Balkana“ napomenuo je Dačić. 

Kaže da se u Evropskoj uniji oseća zamor od proširenja i da ne zna da li će doživeti da Srbija postane članica EU. 

„To ne umanjuje našu ljubav prema EU, nema regiona u Evropi gde Uniju više vole nego na Zapadnom Balkanu,“ istakao je šef srpske diplomatije. 

Rekao je i da je Severna Makedonija pristala na promenu imena kako bi postala članica, da već 17 godina čeka na Uniju, a ironično je napomenuo da je pregovarač Turske umro, aludirajući koliko se dugo čeka na članstvo zvanične Ankare u Uniji.

„U francusko-nemačkom predlogu za dijalog Beograda i Prištine, iako se zna koliko je težak za obe strane, tu se u samo jednoj rečenici spominje evropska perspektiva. Barem napišite da je to u 21. veku, barem toliko možete! Jedan od predlagača tog plana je i francuski predsednik koji kaže da ne treba da se primaju novi članovi - pa kakva je to perspektiva“ istakao je Dačić.

Dodao je da se na kraju ispostavilo da je potpisivanje Briselskog sporazuma kao potpisivanje salvete u hotelu.

Dačić kaže da je Mađarska najveći zagovornik proširenja EU, što je potvrdio i ministar spoljnih poslova te zemlje Peter Sijarto.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike