Bruka: Ukradena bista heroja sa Košara Srđana Stančetića

08.03.2023

11:34

0

Posle Srđanove junačke smrti na Košarama, on je ubijen drugi put

Bruka: Ukradena bista heroja sa Košara Srđana Stančetića
Srđan Stančetić, Košare - Copyright printscreen/youtube/rts

Bronzana bista heroja sa Košara Srđana Stančetića ukradena je sa groblja u njegovom rodnom mestu Banovo Polje kod Bogatića.

Nepoznati vandali su, zarad malo novca koji može da se dobije njenim topljenjem, oskrnavili uspomenu na mladića koji je kao pripadnik 63. padobranske brigade u svojoj 24. godini hrabro položio život za domovinu 28. jula 1998. godine u sukobima sa šiptarskim teroristima u rejonu karaule Košare, piše Telegraf.

Srđanova majka Dragoslava, koja je krađu biste prijavila policiji, i meštani Banovog Polja su uznemireni, razočarani i ogorčeni.

- Posle Srđanove junačke smrti na Košarama, on je ubijen drugi put. Velika je ovo sramota, a lopovima koji su ukrali bistu očigledno ništa nije sveto - kažu meštani Banovom Polja, koji veruju da će kupac biste, ukoliko je još nije istopio, imati toliko ljudskosti da je vrati porodici.

Srđan Stančetić je kao stariji vodnik i pripadnik elitne 63. padobranske brigade poginuo u zasedi šiptarskih terorista prilikom evakuacije tela potpukovnika Gorana Ostojića, komandanta i načelnika štaba ove brigade. Njegovo telo je pronađeno tri dana kasnije, a na sahrani 3. avgusta 1998. okupilo se celo selo.

U Banovom Polju i danas neguju sećanje na junaka sa Košara, a opština Bogatić je u martu prošle godine odlučila da Drinska i deo Ulice Gliše Maletića promene naziv u Ulicu Srđana Stančetića.

- Srđan je bio izuzetan momak i o njemu svako govori sa poštovanjem. Na prostorije našeg fudbalskog kluba "Napredak" postavili smo njegovu spomen-ploču, kao i Željka Andrića koji je poginuo u svojoj 29. godini za vreme bombardovanja 1999. godine. Svake godine organizujemo memorijalni turnir u njihovu čast - rekao je Vlada Nikolić, predsednik kluba.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike