Voker zabrinut zbog evropskog plana za dijalog, smatra da ne ide u korist tzv. Kosova, kritikuje čak i SAD zbog podrške!

06.03.2023

21:26

1

Voker, kako prenosi Teve 1, ne krije razočaranje načinom na koji Sjedinjene Američke Države podržavaju Evropsku uniju u ovom procesu

Voker zabrinut zbog evropskog plana za dijalog, smatra da ne ide u korist tzv. Kosova, kritikuje čak i SAD zbog podrške!
Vilijam Voker - Copyright Profimedia

Šef nekadašnje verifikacione misije OEBS-a na tzv. Kosovu Vilijam Voker koji je bio na čelu misije OEBS-a koja je za događaje u Račku optužila srpske snage bezbednosti, a taj događaj bio je presudan za donošenje odluke o bombardovanju SR Jugoslavije, izjavio je za Teve 1 da je zabrinut zbog evropskog plana o normalizaciji odnosa tzv. Kosova i Srbije i da smatra da stvari za tzv. Kosovo idu u pogrešnom pravcu.

- Izuzetno sam zabrinut zbog ovog predloga Evropske unije, koji ima podršku i Sjedinjenih Američkih Država. Ne mogu da prihvatim ovaj plan kada se govori o nekom obliku autonomije srpske zajednice na tzv. Kosovu. Ne vidim da je srpska zajednica diskriminisana na tzv. Kosovu, naprotiv, imaju mnoga prava, pa čak imaju i obezbeđena mesta u Skupštini. Mislim da stvari idu u pogrešnom smeru i to uopšte nije dobro za budućnost tzv. Kosova - rekao je Voker.

Voker, kako prenosi Teve 1, ne krije razočaranje načinom na koji Sjedinjene Američke Države podržavaju Evropsku uniju u ovom procesu.

- U ovom sporazumu nigde nije zapisano da će Srbija priznati nezavisnost tzv. Kosova i njegov suverenitet i to je veoma razočaravajuće. Pitanje nezavisnosti bi trebalo da bude prioritet, a onda bi trebalo da se razgovara o ostalim tačkama. Dobro razumem da je premijer Kurti pod velikim pritiskom EU i SAD, kao i drugi što su bili, ali ovaj sporazum, po mom mišljenju, nije u interesu tzv. Kosova. Kada bih danas razgovarao sa Kurtijem, rekao bih mu: izdrži pritisak, jer je ovim sporazumom tzv. Kosovo više podeljeno nego ujedinjeno. Zbog toga sam veoma razočaran što SAD podržavaju Evropsku uniju oko ovog predloga - rekao je Voker.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike