Potres u Bundestagu, stigao hitan zahtev: Lažna država Kosovo propala – Nemačka da povuče priznanje!

04.03.2023

20:47

0

U zahtevu Alternative za Nemačku se navodi da se prava srpske manjine ne poštuju, a da je od 1999. godine proterano 220.000 Srba, dok je ukupno 150 srpskih crkava i manastira uništeno

Potres u Bundestagu, stigao hitan zahtev: Lažna država Kosovo propala – Nemačka da povuče priznanje!
Profimedia - Copyright Bundestag; Profimedia

Poslanici Alternative za Nemačku (AfD) u Bundestagu podneli su zahtev u kojem traže da Berlin povuče priznanje tzv. Kosova. 

U zahtevu se navodi da je tzv. Kosovo lažna država koja je odvojena posle protivpravne agresije NATO-a protiv SR Jugoslavije 1999. godine i uprkos jednostranom proglašenju nezavisnosti 2008. godine bez sprovedenog referenduma, uz tolerisanje proterivanja stotina hiljada Srba, Jevreja i drugih nealbanaca i nepoštovanje volje srpske manjine na severnom delu Kosova i Metohije.

AfD takođe ukazuje da na Kosovu i Metohiji nezaposlenost među mladima iznosi skoro 60 procenata, a ukupna nezaposlenost obuhvata skoro trećinu stanovništva. 

Prema AfD-u, vladu na tzv. Kosovu vodi nacionalistička stranka Samoopredeljenje, premijera Aljbina Kurtija, koja u svom programu predviđa stvaranje "Velike Albanije" putem pripajanja tzv. Kosova Albaniji.

U zahtevu se navodi da se prava srpske manjine ne poštuju, a da je od 1999. godine proterano 220.000 Srba, dok je ukupno 150 srpskih crkava i manastira uništeno. 

24sedam/Profimedia
Bundestag

Prema izveštaju američkog Stejt Departmenta o verskim slobodama, na Kosovu i Metohiji je zabeležen veći broj incidenata i diskriminacije Srpske pravoslavne crkve. 

Prema mreži "Evropa Nostra" manastir Visoki Dečani, koji je Unesko 2004. godine proglasio svetskom kulturnom baštinom, spada među sedam najugroženijih kulturnih spomenika u Evropi.

AfD konstatuje da je nekadašnji premijer tzv. Kosova, koji je bio umešan u šverc heroina i trgovinu organima, bivši vođa OVK Hašim Tači optužen pred Specijalnim sudom.

AfD ukazuje da se tzv. kosovske vlasti protive osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom, što je dogovoreno još 2013. godine u okviru političkog dijaloga.

Prema podacima srpske vlade, na KiM je od 2021. godine zabeleženo 278 etnički motivisanih incidenata protiv srpske manjine.

Zato je, prema mišljenju eksperta za međunarodno pravo, prof. Matijasa Herdegena, nezavisnost tzv. Kosova sporna "zbog sumnje u sopstvenu efektivnu državnu vlast".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike