Dačić: Ne izvozimo oružje ni u Rusiju, ni u Ukrajinu

03.03.2023

18:00

0

Autor: M. Vu.

Ministar je istakao da je upravo u aktuelnim okolnostima važno tačno, blagovremeno i precizno izveštavanje o stavovima država

Dačić: Ne izvozimo oružje ni u Rusiju, ni u Ukrajinu
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/ Sava Radovanović

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da od početka rata u Ukrajini, Srbija nije izvozila niti davala dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme u Ukrajinu i Rusiju, niti u jednu zemlju za koju smatra da sa međunarodne tačke gledišta može da bude sporna.


Kako je kazao, njemu su ti podaci poznati, jer i Ministarstvo na čijem je čelu učestvuje u davanju dozvola za izvoz oružja i dodao da govori o legalnim institucijama koje mogu da izvoze oružje.

Obraćajući se izaslanicima Ministarstva odbrane pri diplomatskim misijama Srbije u svetu, Dačić je rekao da je diplomatska aktivnost države pre svega usmerena na očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i da je to glavna smernica spoljnopolitičke aktivnosti.

- Svedoci smo ogromnog pritiska koji se vrši na Srbiju u cilju zaokruživanja projekta jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, a čiji je vrhunac bio poslednji sastanak u Briselu - rekao je Dačić.

Antoni Ahel/ATA Images
 

On je dodao da i izaslanici Ministarstva odbrane baš kao i diplomate imaju dužnost i čast da predstavljaju Srbiju i srpski narod u drugim zemljama.

- Uveren sam da predstavnici Ministarstva odbrane imaju mogućnost da se uvere u stručnost naših diplomata i obrnuto. Saradnja ova dva ministarstva je veoma važna zbog uspešne odbrane vitalnih interesa Srbije u svetskoj areni - kazao je Dačić i dodao da je važno da odnosi odišu poverenjem.

Ministar je istakao da je upravo u aktuelnim okolnostima važno tačno, blagovremeno i precizno izveštavanje o stavovima država, kao i današnji prijem kako bi Srbija imala jasne smernice delovanja.

O dijalogu Beograda i Prištine



- Moram još jednom da ponovim našu jasnu poziciju, da je svaki pokušaj rešavanja pitanja statusa naše južne pokrajine moguć isključivo kroz uspostavljanje mehanizma dijaloga između Beograda i Prištine. Iz tog razloga od velike važnosti je i pravilno predstavljanje opasnosti od jednostranih poteza Prištine čime se uglavnom ugrožava uspostavljanje dijaloga - kazao je Dačić.
24sedam/Lj.K.
 

Dodao je da umeće izaslanika i diplomata Srbije u predstavljanju senzibiliteta pitanja Kosova i Metohije nesumnjivo poboljšava ukupnu pregovaračku poziciju Srbije, bez obzira na činjenicu da argumentacija Srbije, ma koliko dobra, teško može uticati na promenu zvaničnih pozicija država prijema.

- Od presudne je važnosti da delujemo usaglašeno i na istim linijama kako bi se na pravilan način tumačilo da je naša politika po ovom pitanju čvrsta - naveo je Dačić.

Aktuelna situacija u Ukrajini i oružani sukob, kako je rekao, ogoleli su stavove nekih zemalja kada je reč o poštovanju principa teritorijalnog suvereniteta i integriteta.

- Ali upravo na doslednom insistiranju na Rezoluciji 1244 i zalaganju za neselektivno tumačenje međunarodnog prava i temeljenih principa UN imamo najjači argument koji bi trebalo približiti vašim državama prijema - istakao je srpski ministar diplomatije.

O EU i Srbiji

Dačić je dodao da članstvo u EU ima prioritet u političkoj agendi Srbije.

- Ali iz dobro poznatih razloga upitno je da li je punopravno članstvo u EU pokretna meta ili stvarna mogućnost. Ova činjenica ne sme da nas dekuražira u predstavljanju dodatne vrednosti koje bi Srbija mogla da donese svojim članstvom u EU  - kazao je on.

Naveo je da Srbija jeste i da će ostati glavna tačka regionalne stabilnosti.

- Iz tog razloga pojačani su napori o stabilizaciji naših bilateralnih odnosa sa susednim državama - kazao je Dačić.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE/ LADISLAV KING
 


Dodao je da Srbija ne može da se odvoji od neposrednog susedstva i da zato mora da gradi temelje saradnje zarad zajedničke budućnosti, te da bi na taj način trebalo posmatrati i inicijative za ekonomsko povezivanje poput "Otvorenog Balkana".

- U oblasti bezbednosne politike, pored očuvanja mira i stabilnosti Srbija prioritet daje i svom učešću u mirovnim misijama i operacijama EU i dajemo aktivni doprinos u očuvanju mira ali i pokazujemo spremnost da podelimo učešće u situacijama u svetu - naveo je ministar Dačić.

Dodao je da je Srbija bila jedinstvena u teškim istorijskim trenucima, te da to ne bi trebalo zaboraviti i da bi se time i danas trebalo voditi.

Ministar je čestitao izaslanicima Ministarstva odbrane Dan Vojno-obaveštajne agencije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike