Od krađe ratkapni do pokušaja rušenja srpske policije: Prelević se redovno pojavljuje u tajkunskim medijima, ali ne i na sudu

27.02.2023

16:46

0

Prelević već godinama u medijima napada porodicu predsednika Srbije, ali onda kada pred sudom treba da stane iza svojih reči, on odlučuje da je bolje da se ne pojavi

Od krađe ratkapni do pokušaja rušenja srpske policije: Prelević se redovno pojavljuje u tajkunskim medijima, ali ne i na sudu
Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

U Trećem  osnovnom sudu u Beogradu danas je za 19. septembar odloženo suđenje advokatu Boži Preleviću po privatnoj tužbi brata predsednika Srbije, Andreja Vučića.

Prelević je tužen na naknadu nematerijalne štete i povrede časti. Suđenje je odloženo jer je postupajuća sudija na bolovanju, a tuženi Prelević takođe nije došao. Njegovo nepojavljivanje možda i najbolje govori o čemu se zapravo radi.

Naime, Prelević već godinama u medijima napada porodicu predsednika Srbije, ali onda kada pred sudom treba da stane iza svojih reči, on odlučuje da je bolje da se ne pojavi.

- Gnusne neistine koje je izgovorio protiv Andreja Vučića, obrukao je samu advokaturu. Mi ne znamo da li u ovom postupku postupa kao advokat, pošto je izjavu dao kao advokat, ili kao novinar jer je pre par dana dostavio novinarsku legitimaciju nepostojeće države - saopštili su danas advokati Andreja Vučića. 

Inače, tužba protiv Prelevića je podneta pre tri godine, a da je do danas održano samo jedno ročište.

Član G17+ koji je pokušao da destabilizuje srpsku policiju

Božo Prelević je advokat koji je u politiku ušao još devedesetih. Bio je blizak “Otporu”, organizaciji koja je bila finansirana sa Zapada u cilju rušenja vlasti Slobodana Miloševića. Posle je učestvovao u osnivanju G17+, partije koja je srpsku ekonomiju uništila gotovo do temelja.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Nakon obojene revolucije 5. oktobra 2000. godine, Prelević koji nije mogao da se pohvali zavidnom advokatskom i sudijskom karijerom, našao se na mestu jednog od trojice koministara unutrašnjih poslova u prelaznoj Vladi Milomira Minića, a tu funkciju je vršio od 24. oktobra 2000. do 25. januara 2001. godine.

U sledećoj Vladi Srbije na čijem čelu je bio Zoran Đinđić, Prelević je bio savetnik ministra unutrašnjih poslova. Ni tu se nije dugo zadržao. Podneo je ostavku na funkciju 5. oktobra 2002. godine zbog “neslaganja sa vrhom policije”. Izvori iz MUP-a, pak, tvrde da je Prelević pokušao da destabilizuje srpsku policiju na isti način na koji su njegove kolege iz DOS-a, po nalogu sa Zapada, uništile vojsku.

Uvek protiv srpskih interesa

Prelević je formalno otišao sa vlasti, ali je sve vreme bio blizak režimu Demokratske stranke. Redovno se pojavljivao u medijima, nekada kao advokat, a nekada kao “novinar”. Ipak, postojala je jedna konstanta – uvek je žestoko napadao srpsku državu i njene interese koja god tema daje bila u pitanju.

Tako je svojevremeno slavio hapšenje generala Ratka Mladića i njegovo isporučivanje Hagu nazvao “velikim uspehom”, nekada je branio omiljenu Kurtijevu Srpkinju Radu Trajković, a nekada je pričao notorne gluposti poput one da izgradnja auto-puta Kruševac - Čačak nema smisla!

ATAImages/ Antonio Ahel
 

- Treba da se ulaže u ono što donosi veći profit, a ne u glupi auto-put koji ide preko Kruševca za Preljinu, rekao je jednom Prelević.

Retko ko ne shvata da je saobraćajna infrastruktura neophodna za razvoj ekonomije, tako da se neznanje ne može uzeti kao olakšavajuća okolnost barem formalno obrazovanom Preleviću. Radi se svakako samo o neargumentovanom kritikovanju svega što donosi korist našoj zemlji.

Redovno se pojavljuje u prozapadnim medijima, ali ne i na sudu

Ovaj glasnogovornik opozicije koja od politike ima jedino mržnju prema Srbiji i njenih legitimnih predstavnika redovno obmanjuje javnost pričama o manjku demokratije u zemlji, dok je on sam najbolji primer da je u zemlji sloboda govora dozvoljenija više nego ikada. 

Tako na primer Prelević redovni gost televizija N1 i Nova S javnost obmanjuje vrlo često ali na pozive da pred sudom dokaže izrečene navode zanemi - obično se kao što je i danas slučaj na ročištima ne pojavi.

Postavlja se logično pitanje: ako je toliko siguran u besmislice koje plasira preko prozapadnih medija, zašto onda po godinu dana izbegava da primi poziv na sud, a i kada se ročište zakaže ne želi da dođe pred sudiju i iznese argumente!?

Nadimak koji želi da sakrije

Prelevića inače iz mlađih dana, dok je još bio sudija, prati i nadimak koji uporno želi da sakrije – Boža Ratkapna.

Naime, u prethodnom životu koga očigledno ne želi da se seća, on je bio sudija Petog opštinskog suda na Voždovcu, u čijoj neposrednoj blizini se nalazi i policijska stanica Voždovac.
Policajac je jednog dana uglednog sudiju zatekao u krađi ratkapne sa automobila. 

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Nije ni znao da je u pitanju „ugledni“ sudija pa ga je zbog krađe ratkapne priveo u stanicu. Kada se Prelević legitimisao, načelnik policije je brže-bolje pozvao predsednika suda. 

Kažu da je ponuda glasila da podnese predlog za svoje razrešenje ili da se protiv njega pokrene krivični postupak. 

Više je nego jasno koju je opciju tadašnji sudija izabrao. Možda je baš zbog toga kod njega rođena mržnja prema MUP-u, jer će samo nekoliko godina posle toga pokušati da srpsku policiju razruši, što mu, na svu sreću, nije pošlo za rukom.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike